fietsen

UNU PIKIN FIETSEN
schoolkinderen - jan/23 TE KOOP: fietsen met ervaring
NIEUWS
- jun/23 Container met fietsen
- sep/22 Fiets te koop: Nederland
- aug/21 Training fietsreparatie
- mei/20 Inzameling moet doorgaan
- okt/19 Met de fiets
- dec/18 Ron met pensioen
- aug/17 Kunstfiets: Ron en zijn jongens
- feb/17 Planbord
- jun/16 Duurzame sieraden
- feb/16 Heeft u een fiets?
- jan/16 Spanna 12
- sep/15 Mooi en glimmen
- jul/15 Afronding lessen in fietsreparatie
- jun/15 Van Vliet actief voor Unu Pikin in Suriname
- mrt/15 Inkopen doen
- jan/15 Tools4Change
- aug/14 Veilig fietsen
- jul/14 Eindpresentatie
- mei/14 Enkele reis Groningen-Paramaribo
- mrt/14 Skan steunt weer
- aug/13 EHBO
- jan/13 Leren voor de toekomst
- dec/12 I bike, you like?
- okt/12 Dat rijdt als een ... fiets
- aug/12 Leer-werk-traject Unu Pikin Fietsen
- jan/12 Jubileumviering en opening Unu Pikin Fietsen
- dec/11 Vorderingen fietsenwerkplaats (aug-dec)
- jun/11 Skanfonds steunt Unu Pikin met ruim � 17.000

- ander nieuws


TE KOOP: FIETSEN MET ERVARING

Bij Unu Pikin Fietsen aan De Boerbuitenweg zijn klanten van harte welkom voor reparatie van hun fiets. Maar ook voor de aanschaf van een nieuwe fiets zijn zij op het juiste adres. De fietsen die verkocht worden, zijn FIETSEN MET ERVARING, dus tweedehands fietsen uit Nederland.

beetje bijzonder model

De klant kan tussen de Gazelles, Batavussen, Unions en Sparta's een mooie fiets uitzoeken, die klaar wordt gemaakt voor zijn tweede leven. In de werkplaats werken mensen met een beperking of jongeren die wat extra steun nodig hebben. Zij maken de fiets onder leiding van de leermeester in orde, en doen zo ervaring op. Alle fietsen verlaten de werkplaats met goede banden, remmen en verlichting. Het type fiets (kinderfiets, mountainbike, stadsfiets) en de wensen van de klant (extra verlichting, stuur-bagagedrager, spuiten etc) bepaalt de prijs,

Unu Pikin Fietsen is geopend van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 uur tot 17.00 uur.

- top / home -


NIEUWS

CONTAINER MET FIETSEN
(juni 23)

heel veel fietsen

In juni hebben we bij het Fietsdepot in Amsterdam een 40-voets container met fietsen ingeladen. Deze fietsen zijn in beslag genomen omdat ze verkeerd geparkeerd stonden. Een deel van de fietsen wordt na een wachttijd gedoneerd aan goede doelen. Wij hadden een aanvraag ingediend bij de gemeente Amsterdam, en die was gehonoreerd.

In totaal hebben 18 vrijwilligers meegeholpen. Een groep heeft de fietsen geselecteerd, de sturen gedraaid, de trappers los gemaakt en bagagebakken verwijderd. Een andere ploeg hield zich bezig met het laden van de container. En er was ook een catering-ploeg, die voor de innerlijke mens zorgde.

sleutelen aan de fiets  schaften  samen lukt het wel  ​​​de deur van de container kan dicht

De kosten van het transport worden betaald uit een projectfinanciering. We krijgen de fietsen gratis. Na aankomst in Suriname, en de benodigde nieuwe onderdelen, vertegenwoordigen ze toch een bedrag. Maar we proberen de verkoopprijs zo laag mogelijk te houden. Onze mensen zijn lekker aan het werk, en de Surinaamse klant is blij met een degelijke Hollandse fiets.

- top / home -


FIETS TE KOOP: NEDERLAND
(september 22)

te koop

Dankzij een oproep in de lokale media hebben we weer een aantal tweedehands fietsen ontvangen voor verscheping naar Suriname. Daar worden ze opgeknapt en verkocht, om zo wat inkomsten te verkrijgen voor de stichting. Inmiddels zijn de kosten van het opsturen en de extra kosten voor de nieuwe onderdelen zo opgelopen, dat het niet altijd loont.

Dus hebben we iets nieuws bedacht: we verkopen een deel van de herenfietsen in Hoorn, om zo de kosten te kunnen betalen van de fietsen die we w�l opsturen. De fietsen die we opsturen zijn meestal mooie damesfietsen in goede staat, waar wel 'iets', maar niet te veel aan moet gebeuren. Zo zijn de fietsenmakers in Suriname toch lekker bezig en kunnen de fietsen tegen een redelijke prijs worden verkocht.

- top / home -


TRAINING FIETSREPARATIE
(augustus 21)

theorie van fietsreparatie

In de maanden augustus en september werd bij Unu Pikin Fietsen, in samenwerking met het opleidingscentrum SAO (Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling), een training fietsenreparatie aangeboden. In 2 maanden tijd leerden de 10 deelnemers de basis van fietsonderhoud en -reparaties. Bij hun certificaatuitreiking ontvingen de deelnemers een mooie gereedschapset, zodat zij thuis voor anderen fietsen kunnen repareren.

De training werd gefinancierd vanuit het Basic Needs and Trust Fund (BNTF) van de Caribbean Development Bank (CDB). Deze training is onderdeel van een groter project gericht op het bevorderen van zelfstandig ondernemerschap voor mensen met een beperking. Unu Pikin is, samen met de SAO en andere organisaties, onderdeel van de Alliantie voor Decent Work voor mensen met een beperking.

- top / home -


INZAMELING MOET DOORGAAN
(mei 2020)

artikel in de regionale krant

De gehele wereld lijkt in de ban van het vervelende corona-virus. Sommige landen hebben een gedeeltelijke lockdown, een avondklok of andere regels om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Ook in Nederland zijn er beperkingen ingesteld en liggen veel activiteiten stil. Zo ook de activiteiten van de stichting. Toch in het belangrijk dat de inzameling van fietsen voor de sociale werkplaats in Suriname doorgaat. Gelukkig heeft de oproep in de regionale krant gestaan en heeft dat weer wat mooie fietsen opgeleverd.

De fietsen worden naar Suriname verscheept waar ze bij Unu Pikin Fietsen worden opgeknapt voor de verkoop. Soms moet er een andere bel op, moet het een beetje worden gesmeerd of is er toch wel wat meer werk nodig. Dit levert een zinvolle dagbesteding op voor mensen die maar moeilijk een andere job zouden kunnen vinden. Zo verdienen zij een kleine vergoeding. Ondanks corona is het belangrijk 'gewoon' door te gaan. Dit geeft ritme en houvast, extra belangrijk in deze onzekere tijd.

- top / home -


MET DE FIETS
(oktober 2019)

medewerker rikash

In Nederland worden tweedehands fietsen ingezameld voor de fietsenwerkplaats in Suriname. Fietsers die hun schuur opruimen of die zijn overgestapt op de e-bike doneren hun oude fiets aan Unu Pikin. In Suriname krijgen deze 'fietsen met ervaring' een tweede leven. In de werkplaats worden ze door de fietsenmakers opgeknapt voor de verkoop. Wanner er genoeg fietsen zijn, hebben we ook een verkooppunt op de zondagmarkt. En klanten kunnen hun eigen fiets brengen voor reparatie of onderhoud.

In 2012 is gestart met de fietsenafdeling om de medewerkers van de sociale werkplaats meer afwisseling in het werk te bieden. De verfafdeling heeft veel herhaling in het werk, precies wat sommige mensen fijn vinden. Maar anderen houden meer van afwisseling en de uitdaging die fietsenreparatie biedt.

werkplaats fietsen uitladen uitladen

Rikash (grote foto) is begonnen als stagiair op de metaalafdeling en werkt nu, 2 jaar later, op de metaal- en de schilderafdeling. Toch houdt hij ook erg van fietsen, maar dan meer als transportmiddel. Hij kwam vaak te laat op het werk omdat hij naar de bushalte moest lopen. Pas geleden heeft hij bij Unu Pikin Fietsen zijn eigen fiets gekocht, en nu komt hij beter op tijd.

- top / home -


RON MET PENSIOEN
(december 2018)

getuigschrift ron

In juni werd Ron, de manager van Unu Pikin Fietsen, 60 jaar, de pensioengerechtigde leeftijd in Suriname. Hij wilde het jaar afmaken, maar keek uit naar zijn laatste werkdag. Niet vanwege het werk, maar vanwege de lange afstand die hij elke dag moest fietsen.

Onder Ron's leiding is Unu Pikin Fietsen van een kleine fietsenwerkplaats uitgegroeid tot een drukke fietsshop met steeds meer reparaties en toegenomen verkoop van Hollandse fietsen.

Tijdens het feestelijke afscheid in december werden Ron en zijn vrouw Dulcia in het zonnetje gezet. Er waren toespraken, zelfgemaakte cadeaus en natuurlijk kreeg Ron, net als zijn leerlingen, stagiairs en oud-medewerkers v��r hem, zijn eigen getuigschrift.

- top / home -


KUNSTFIETS: RON EN ZIJN JONGENS
(augustus 2017)

het team van de fietsenafdeling

Op woensdag 30 augustus is op de hoek van de Unu Pikinweg en De Boerbuitenweg de 'Kunstfiets' onthuld. De opvallende fiets is bij de toegangsweg naar de sociale werkplaats geplaatst, als eye catcher, om voorbijgangers te attenderen op de fietsenafdeling. Op die afdeling worden fietsen gerepareerd en verkocht om de projecten te helpen financieren.

Op de fietsenafdeling werken jongens met verschillende achtergronden, die ieder een extra steuntje kunnen gebruiken. Twee jongens zijn parrtimers en gaan naar de avond-technische school. Een jongen is in de leer als fietsenmaker en volgt een leer-werk-traject. En een vaste medewerker krijgt begeleiding bij het lezen en schrijven. Iedereen doet zijn best om zijn doelen te bereiken.

De onthulling van de Kunstfiets was een goede aanleiding om dhr Ron (2e van rechts) en zijn jongens in het zonnetje te zetten. Deze stoere foto staat ook op de voorkant van de Unu Pikin Nieuwsbrief.

- top / home -


PLANBORD
(februari 2017)

display van atelier folo

Op 18 november was het afsluitende symposium van Tools4Change, het UTNS-project dat Unu Pikin samen met de Mr Huberstichting (Paramaribo), Stichting Win (Nieuw-NIckerie) en Betuwe Wereldwijd (Culemborg) heeft uitgevoerd. Het project is in oktober 2014 van start gegaan en bestond uit trainingen en materialen voor de sociale werkplaatsen. Ook is het planbord ge�ntroduceerd (foto), waarmee de reparatiewerkzaamheden en -kosten beter kunnen worden gevolgd.

In februari is het project afgerond, met de indiening van alle stukken bij UTSN, die de Twinningfacaliteit uitvoerde voor het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor deze tweede periode van Twinning (2013-2016) werd � 6,5 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan een klein deel ten gunste van Stichting Unu Pikin is ingezet.

- top / home -


DUURZAME SIERADEN
(juni 2016)

display van atelier folo

Waarom staat er een stukje over sieraden op de pagina van Unu Pikin Fietsen? Omdat ze gemaakt worden van oude binnenbanden!

Al enige tijd sparen we de lekke binnenbanden op voor Debora Linga van Atelier Folo. Deze banden verwerkt zij tot stoere oorbellen, armbanden en zelfs tassen. Dit past helemaal bij de hergebruik-gedachte die Unu Pikin uitdraagt. Sinds kort zijn deze sieraden te koop in de shop. Omdat Debora het werk van de stichting ondersteunt gaat 50% van de verkoopprijs naar de projecten van Stichting Unu Pikin. Wil je meer weten over de sieraden en de kleine houtproducten (zoals de labels en sluitingen), kijk dan op de website.

- top / home -


HEEFT U EEN FIETS?
(februari 2016)

racefiets met tekst op spandoek

Suriname is in opkomst als fietsland. Er zijn geen heuvels en bergen, steeds meer wegen zijn geasfalteerd en de prijzen van benzine en openbaarvervoer worden al hoger. Deze positieve en negatieve zaken zorgen er voor dat steeds meer jonge mensen gebruik willen maken van de fiets. Zij willen graag een zogenaamde Hollandse fiets kopen, omdat die beter zijn en langer meegaan dan een 'Chinees'. Maar een nieuwe Hollandse fiets is veel te duur.

Bij Unu Pikin Fietsen worden tweede hands fietsen van Hollandse merken opgeknapt en verkocht. Dit wordt tegen lage prijzen gedaan, zodat zo veel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van het aanbod. Toch wordt er ook geld verdiend, want op die manier worden de praktijklessen in fietsreparatie aan leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs gefinancierd.

In Hoorn e.o. zijn we gestart met een inzamelactie. Heeft u een fiets die u aan Stichting Unu Pikin wilt geven? Neem dan contact op! Wij regelen de verscheping naar Suriname. Graag alleen damesfietsen van redelijke tot goede staat. Anders moeten er veel nieuwe onderdelen worden gekocht en dat maakt de fiets weer duur. Bedankt!

- top / home -


SPANNA 12
(januari 2016)

leerlingen in ketelpak

De lessen fietsreparatie zijn in januari weer van start gegaan. Deze keer doen 18 leerlingen van de VSO Thomsonstraat mee. In het begin krijgen de jongens les in veiligheid op de werkvloer en de namen van gereedschappen. Na flink oefenen met het memoryspel, de naamkaartjes en gewoon lekker werken aan de fiets, weten de leerlingen alle gereedschappen op het bord te benoemen. En sommige gereedschappen hebben zelfs 2 namen, zoals de baco en verstelbaarsleutel of ringsteeksleutel en spanna, in verschillende maten.

- top / home -


MOOI EN GLIMMEN
(september 2015)

tekening gemaakt door gerard

Bij Unu Pikin Fietsen verkopen we tweedehands Hollandse fietsen. Dus degelijke fietsen voor een redelijke prijs. Soms zien de fietsen er ook echt tweedehands uit en dat is iets waar de Surinaamse klant niet van houdt. Het moet mooi zijn en glimmen!

Om aan de wens van de klant te kunnen voldoen, willen we de fietsen spuiten. Hiervoor hebben we een deel van een zeecontainer ingericht als spuitcabine. De compressor hebben we gekregen van Surined Fietsen uit Paramaribo. Technisch vrijwilliger Gerard heeft het project doorberekend en uitgetekend. Daarna konden de materialen worden aangeschaft en ging de bouw van start. We zijn daarbij uitgegaan van de Europese regels en veiligheidsnormen oa met betrekking tot explosievrije ventilatoren en -verlichting.

We hebben dit project kunnen uitvoeren dankzij een financi�le bijdrage van het Hans Blankert Fonds van PUM (Netherlands Senior Experts). Zij ondersteunen het midden- en kleinbedrijf in 70 landen en werken met 3000 senior experts die hun kennis ��n-op-��n delen, via kortdurende en herhalende adviesmissies op de werkvloer.

- top / home -


AFRONDING LESSEN IN FIETSREPARATIE
(juli 2015)

beeld van prime alert op surinaamse tv

Op donderdag 9 juli was de eindpresentatie en diploma-uitreiking van de leerlingen van de praktijklessen fietsreparatie. De jongens en meisjes van de VSO Emmaschool en De Kans hebben hun diploma's in ontvangst genomen en als afsluiting hebben de leerlingen hun kennis gepresenteerd aan de genodigden.

De dag begon met een toets EHBO waarbij elke leerling een slachtoffer moest helpen: gebroken been, snijwond of brandwond. Daarna kwamen de gasten en werden de diploma's officieel overhandigd. Ook werden twee basisgereedschapsets verloot onder de leerlingen. Vervolgens startten de presentaties en hebben de leerlingen laten zien hoe je een band moet plakken of een wond moet behandelen, wat het verschil is tussen plagen en pesten en een les in namen van gereedschap gegeven.

leerlinge krijgt diploma van dhr Ron de laatste werkzaamheden doen de leerlingen tijdens de presentatie.

Het hoogtepunt was de presentatie van hun projectfietsen. De afgelopen periode hebben de leerlingen aan 4 fietsen gewerkt en deze helemaal afgewerkt en opgeknapt. De fietsen zijn gespoten en hebben een nieuwe merknaam: Emma en Kans. In het bijzijn van de gasten werden de laatste handelingen verricht waarna de fietsen klaar waren voor de verkoop.

- top / home -


VAN VLIET ACTIEF VOOR UNU PIKIN IN SURINAME
(juni 2015)

les in fietsreparatie

Het kan soms raar lopen. Ze kenden elkaar niet, Gerard Van Vliet, oud-eigenaar van " De Fietsenmaker" uit Hoorn en de familie Dekkers van Stichting Unu Pikin. Toch werken ze samen voor de mensen met een beperking in Suriname en is Gerard met zijn broer Wim in Paramaribo bij Unu Pikin aan de slag.

Hoe het begon? De Surinaamse Stichting Unu Pikin is 12 jaar geleden opgericht op initiatief van de familie Dekkers uit Hoorn. Deze sociale werkplaats biedt in Paramaribo opvang, stage en arbeid aan jonge mensen met een beperking en heeft een meubelafdeling en een fietsenafdeling. De fietsenafdeling van Unu Pikin doet mee in een twinning-project genaamd Tools4Change. Onderdeel van Tools4Change is een training in fietsreparatietechniek en werkplaatsmanagement. Voor deze training heeft de Nederlandse twinning-partner Betuwe Wereldwijd uit Culemborg contact met de Tweewieler Academy, waar Wim van Vliet bij betrokken is. Wim heeft veel kennis van management en hij heeft zijn broer Gerard bij het project betrokken voor de techniek. Zo komt het dus dat Gerard en Wim van Vliet les staan te geven in Paramaribo.

leerlingen, medewerkers en docenten

In totaal doen 20 cursisten mee aan de training. Zij zijn afkomstig van verschillende organisaties die zich bezighouden met rolstoel- en fietsreparatie en zich inzetten voor mensen met een beperking. De lessen gaan over de techniek en werkplaatsrendement. Gezamenlijk wordt ook nagedacht over promotieactiviteiten voor de fiets, want er wordt in Suriname lang niet zo veel gefietst als in Nederland. Toch is er een stijgende lijn en Stichting Unu Pikin probeert daar op in te spelen. Op die manier worden meer arbeidskansen voor mensen met een beperking gecre�erd.

- top / home -


INKOPEN DOEN
(maart 2015)

Vincent heeft inkopen gedaan

Fietsenmaker Vincent heeft op de brommer inkopen gedaan. Januari en februari zijn altijd hele drukke maanden met bestellingen van de Nederlandse stagiaires. Ook de Surinamer haalt de fiets uit de berging of schuur, omdat de droge tijd aanbreekt. Dat betekent veel reparaties en servicebeurten. Deze keer was het extra druk dankzij de Scoutinggroep Pater Anton Donicie die 15 groene fietsen had besteld voor hun milieuproject. De jongeren kwamen in groepjes hun fiets passen en ophalen. Dit gemeenschapsproject was gefinancierd door het Small Grants Programme van de UNDP.

groene fietsen scoutinggroep op de fiets


 

- top / home -


TOOLS4CHANGE
(januari 2015)

fietsen

Stichting Unu Pikin voert samen met de Mr.Huberstichting uit Paramaribo, de Wingroep uit Nickerie en Betuwe Wereldwijd uit Culemborg een Twinningproject uit. Met dit project genaamd Tools4Change wordt gewerkt aan de versterking van de reparatievoorzieningen voor fietsen en rolstoelen van de drie Surinaamse partners. Het gaat om fysieke verbeteringen (vb een betere werkruimte of aangepast toilet), maar ook om kennis ( met betrekking tot bedrijfsvoering, techniek en begeleiding). Het doel is duurzame leer- en arbeidsplaatsen voor mensen met een beperking. In oktober 2014 is het project gestart, in januari 2015 kwam de eerste containerlading fietsen en gereedschappen vanuit Culemborg in Paramaribo aan.

Van de website van UTSN: Met de Twinningfaciliteit wordt samenwerking gestimuleerd tussen vergelijkbare organisaties, ofwel spiegelorganisaties. In het Engels wordt hiervoor de term 'twinning� gebruikt. �To twin� betekent �samengaan�. In de twinning-relatie tussen Suriname en Nederland staat de �collega-tot-collega� benadering centraal... In de praktijk betekent dit dat de Twinningfacilteit duurzame projecten financieel steunt die gebaseerd zijn op een solide partnerschap tussen een Surinaamse en Nederlandse organisatie, waarbij kennisuitwisseling centraal staat.

- top / home -


VEILIG FIETSEN
(augustus 2014)

biker ondertekent het veilig-fietsen-diploma

Op verschillende manieren besteden we aandacht aan het 10 jarig jubileum. Eerder dit jaar waren er speciale activiteiten voor kinderen en jongeren, in de derde feestmaand stond de fietser centraal.

In augustus vond het veilig-fietsen-project plaats op de Swami Wirjanandschool. Medewerkers en leerlingen van Unu Pikin Fietsen (UPF) hebben dit project uitgevoerd, met medewerking van het Korps Politie Suriname.

veilig fietsen: de vrijwilligers en medewerkers veilig fietsen: leerlingen en biker op het schoolplein

De 50 leerlingen van de 5e klas hebben verschillende spelletjes gedaan over verkeersveiligheid. Daarna gingen de kinderen in kleine groepjes met een Biker naar buiten om door de straten van Munder te fietsen. De meeste kinderen maakten gebruik van een leenfiets van UPF. Ook de eigen fietsen werden voor vertrek gecontroleerd, met het oog op veiligheid! Na afloop kregen alle kinderen een diploma (en een nieuw boek, ook al heeft dat niets met fietsen te maken).

- top / home -


EINDPRESENTATIE
(juli 2014)

leerling geeft les in de namen van gereedschappen

De leerling-fietsenmakers hebben hun schooljaar feestelijk afgerond, met een eindpresentatie en diploma-uitreiking

De ochtend begon met de onthulling van een van de nieuwe gereedschapsborden. Deze hebben we kunnen inrichten dankzij een bijdrage van Stg. R.C. Maagdenhuis. Daarna hebben de leerlingen laten zien wat zij de afgelopen periode hebben geleerd. De presentaties gingen over EHBO, de namen van gereedschappen, banden plakken, het demonteren van het voorwiel en het verwijderen van de achteras. De leerlingen gaven 'les' aan de gasten, genodigden van de Emmaschool en de Samuelschool, beiden scholen voor speciaal onderwijs.

leerling met diploma wielen en naven het gereedschapsbord wordt onthuld

Als laatste werden de diploma's uitgereikt. Voor elk afgerond onderdeel kregen de leerlingen een deeldiploma. Deze dag konden ze er 3 in ontvangst nemen, voor EHBO, Naven en Ketting. Het gehele schooljaar leverde 22 diploma's op.

Foto's: Het gereedschapsbord wordt onthuld. De leerlingen (geel shirt)geven les in de namen van gereedschapen en geven uitleg over wielen en naven. Een leerling laat trots zijn diploma zien.

- top / home -


ENKELE REIS GRONINGEN-PARAMARIBO
(mei 2014)

Jurrian Dekkers met extra accessoires Groningen Stad

Bij de fietsenwerkplaats worden gebruikte fietsen, of beter 'fietsen met evaring' opgeknapt en verkocht om inkomsten te genereren voor de projecten. De eerste containerlading met fietsen kwam uit Amsterdam (2011). Dankzij een donatie van Skan, kon er een tweede lading verscheept worden. Helaas besloot de gemeente Amsterdam in november 2013 dat zij geen projecten in Suriname meer ondersteunt. Juist op dat moment zou onze container geladen worden, maar dat ging helaas niet door.

Na een zoektocht naar andere mogelijkheden was de gemeente Groningen bereid gratis een lading fietsen ter beschikking te stellen voor een enkele reis naar Paramaribo. Op 26 maart is de container ingeladen op het terrein van het Fietsservicepunt te Groningen. Jurrian en Henne Dekkers waren vanuit Hoorn naar Groningen afgereisd om bij het inladen aanwezig te zijn, en lekkere taarten te brengen voor de inladers.

Even uitrusten Fietsen staan buiten

Op 4 april is het vrachtschip vanuit Rotterdam vertrokken en een maand later kon de container bij Unu Pikin in Paramaribo worden gelost. Alle medewerkers en vrijwilligers hielpen mee. Het was een hele klus om de ruim 230 fietsen uit te laden, te sorteren en op te ruimen. Er zaten bijzondere exemplaren bij die vrijwel direct kunnen worden verkocht, maar ook echte 'opknappertjes'. Dat betekent lekker veel uitdagend werk voor de leerlingen van de prakrijklessen.

Foto's: Ook extra fietsaccessoires worden ingeladen; Afkomstig uit Groningen; De container is leeg, even uitrusten; En nu nog opruimen...

- top / home -


SKAN STEUNT WEER
(maart 2014)

De fietsen uit Culemborg meet een feestelijke slinger

Dankzij een bijdrage van Skanfonds zijn er opnieuw fietsen vanuit Nederland naar Suriname verscheept. Deze keer zijn ze afkomstig van Tools4Change van Betuwe Wereldwijd in Culemborg en de Gemeente Groningen.

De lading fietsen uit Culemborg is al aangekomen (foto boven). Voor vertrek zijn de fietsen gereviseerd door mensen van Tools4Change. De fietsen uit Groningen worden binnenkort ingeladen voor hun reis naar Suriname. Die moeten nog worden opgeknapt, voordat ze verkocht kunnen worden. Door de verkoop en reparatieklussen voor klanten, kunnen we de fietsenwerkplaats financieren. De bedoeling is om in de toekomst zelf de transporten te kunnen financieren, en niet meer afhankelijk te zijn van fondsen zoals Skan.

Skan

We hebben al eerder steun ontvangen van Skan. Jaarlijks steunt Skanfonds ca. 800 projecten in het Nederlands Koninkrijk, Midden- en Oost-Europa en Suriname. Skanfonds staat voor een samenleving waarin ieder mens telt en mensen elkaar helpen. Vanuit katholieke inspiratie en traditie steunt dit fonds organisaties die zich richten op de versterking van sociale cohesie (preventie), de zorg voor kwetsbare mensen, en het behoud van materieel en immaterieel religieus erfgoed. Skanfonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. Op de website www.skanfonds.nl staat meer informatie.

- top / home -


EHBO
(augustus 2013)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 16:

ehbo ehbo ehbo ehbo ehbo

vlnr leerlingen Anthony, Safiro, Rijendro, Jason en Victorio

Nee, er is geen ongeluk gebeurd. Gelukkig niet! Maar voor het geval er toch eens iemand gewond raakt, hebben de jongens van de VSO Emmaschool geoefend met het aanleggen van pleisters en verband. Acht leerlingen volgden hun praktijklessen fietsreparatie bij Unu Pikin Fietsen, maar leerden ook andere vaardigheden zoals basis-EHBO, verkeersregels en omgaan met klanten. Ze hebben dit schooljaar heel wat modules afgerond. Voor elke afgeronde module kregen de leerlingen een deelcertificaat: voor "Zadel en stuur", "Werken met spraypaint", "Wielen en banden", "Verlichting" en "Verkeer".

- top / home -


LEREN VOOR DE TOEKOMST
(januari 2013)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 15:

stagiaire met leerlingen

In de fietsenwerkplaats van Stichting Unu Pikin worden niet alleen fietsen gerepareerd en verkocht, maar wordt ook les gegeven. Op verzoek van het Bureau Speciaal Onderwijs worden er 2 keer per week praktijklessen verzorgd voor leerlingen van de VSO Emmaschool. De leerlingen volgen op verschillende lokaties hun praktijklessen, zoals bij het plantenproject van Wi Oso en dus bij de fietsenwerkplaats van Unu Pikin.

Er wordt les gegeven aan 8 leerlingen, allemaal jongens. Zij leren hoe zij een fiets moeten schoonmaken, een zadel moeten afstellen, een band moeten plakken, de verlichting moeten aanbrengen en nog veel meer. Ook is er aandacht voor de sociale kant zoals klantencontact, omgaan met kritiek etc. Deze lessen zijn op een interactieve manier vormgegeven. De leerlingen doen rollenspellen om met moeilijke klanten om te leren gaan. Ook spelen ze kwartet om alle namen van de gereedschappen te leren of doen een quiz over de fietsonderdelen.

De meeste leerlingen weten nog niet wat ze later willen worden. Misschien fietsenmaker. E�n leerling wil graag bij de brandweer. Daar zal hij de kennis van gereedschappen en sociale vaardigheden ook kunnen gebruiken.

- top / home -


I BIKE, YOU LIKE?
(december 2012)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 15:

palmentuin jason

De Nederlandse Ambassade in Paramaribo heeft in december een fiets-veiligheidsproject gehouden met de naam 'I bike, you like?'. Op 10 scholen zijn de 5eklassers ge�nformeerd over veilig deelnemen aan het verkeer. Speciaal daarvoor is een boekje gemaakt, met alle basisregels voor fietsers. Maar het was niet alleen theorie, er was ook voldoende gelegenheid om fietsveiligheid in de praktijk te brengen. Op zaterdagavond 15 december hebben fietsliefhebbers kunnen deelnemen aan een mooie tocht door historisch Paramaribo en op zondag de 16e was een fietsparcours uitgezet in en om de Palmentuin. Daar konden deelnemers ook hun fiets laten nakijken. Indien nodig konden zij meteen kleine klusjes laten uitvoeren. Onze VSO-leerlingen hebben de stand bemand en onder begeleiding van Elton en Sytske de klanten geholpen. Er zijn ook heel wat flyers uitgedeeld voor Unu Pikin Fietsen. Leuke reclame!

- top / home -


DAT RIJDT ALS EEN ... FIETS
(oktober 2012)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 15:

Stichting Unu Pikin is door Digicel Suriname gevraagd een groot aantal driewiel-fietsen voor de Mytylschool op te knappen. Dat is een basisschool voor kinderen met een lichamelijke beperking.

driewielfietsen

Digicelmedewerker Cherryl Daal had bij een interne prijsvraag een voorstel voor een sociaal project ingediend en daarmee een groot geldbedrag gewonnen. Eerder heeft zij de school kunnen verblijden met een nieuwe keuken, en nu waren de fietsen aan de beurt. Deze stonden al enige tijd op de school, maar waren in een zodanige staat, dat ze niet werden gebruikt. Cherryl heeft de fietsen in 3 pick-upladingen naar Unu Pikin Fietsen gebracht. In de werkplaats zijn de fietsen goed onder handen genomen. Er zijn banden vervangen, remkabels bevestigd, kettingen ingekort en zadels geplaatst. Ook hebben alle fietsen een bel gekregen. Daarna konden ze weer op de pick-up terug naar de school.

Foto: In totaal 7 driewiel-fietsen zijn in de werkplaats opgeknapt, van groot naar klein. Kinderen met motorische of evenwichtsproblemen kunnen zich op deze fietsen toch goed verplaatsen.

- top / home -


LEER-WERK-TRAJECT UNU PIKIN FIETSEN
(augustus 2012)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 14:

Begin dit jaar zijn we gestart met de fietsenwerkplaats. Daar kunnen klanten hun kapotte fiets laten repareren en hun banden laten plakken. Ook worden er Hollandse fietsen verkocht, die eerst worden opgeknapt door de fietsenmaker en zijn leerlingen. Dat zijn fietsen-met-ervaring.

De mensen weten Unu Pikin Fietsen te vinden, zonder dat er reclame is gemaakt. Nou ja, wij hebben zelf geen reclame gemaakt. De offici�le opening is in januari op tv geweest, en ook aan de overhandiging van de cheque van de Ambassade is aandacht besteed. Dat bleek goede reclame te zijn!

Giorgio

In de afgelopen periode hebben 2 jongeren deelgenomen aan het leer-werk-traject. Het gaat dan om jongeren die elders niet zo makkelijk de kans krijgen om een vak te leren. Door middel van modules leren zij hoe je een band moet plakken, een versnelling moet instellen, de voorraad moet bijhouden en nog veel meer. Het zijn individuele trajecten, echt afgestemd op de mogelijkheden van de jongeren. In de komende periode zullen deze trajecten verder ontwikkeld worden, om nog meer jongeren te kunnen begeleiden naar een baan als fietsenmaker.

Op de foto zie je leerling Giorgio. De werkplaats is volledig rolstoel-toegankelijk en door het fiets-takelsysteem kan hij op de juiste hoogte aan de fiets werken.

- top / home -


JUBILEUMVIERING EN OPENING UNU PIKIN FIETSEN
(januari 2012)

taart

In januari 2007 is de sociale werkplaats van Stichting Unu Pikin officieel in gebruik genomen. De toenmalige First Lady Mevrouw Venetiaan-Vanenburg heeft de openingshandeling verricht. Nu, 5 jaar later wordt de meubelfabriek uitgebreid met fietsenreparatie en -verkoop. Opnieuw heeft Mevrouw Venetiaan een rol gespeeld tijdens de hier aan gekoppelde feestelijkheden.

Er werken momenteel 12 vaste medewerkers in de werkplaats, waarvan meer dan de helft een beperking heeft. Dit zijn jongeren met een verstandelijke, visuele en/of lichamelijke beperking, die in het bedrijf hun steentje bijdragen aan het vervaardigen van meubilair voor scholen en andere instellingen. Directeur Jurrian Dekkers-Visch: "Beter kunnen we het over 'steen' hebben, want in de afgelopen 5 jaar is Stichting Unu Pikin dankzij de inzet van de medewerkers erg gegroeid. Dit willen wij graag vieren."

Om nog meer mensen met een beperking kans op een goede arbeidsplaats te bieden, is de meubelfabriek uitgebreid met een fietsen-reparatiewerkplaats, dankzij een financi�le bijdrage van Skanfonds. In deze werkplaats worden jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot junior of volwas fietsenmaker. Na hun individuele leer-werk-traject worden zij bemiddeld naar een reguliere werkgever.

Feestdag

Op 20 januari was het zover. Ruim 100 gasten hebben naar verschillende toespraken geluisterd, van de voorzitter Humbert Prade, van manager George Monkou (foto 1) en van directeur Jurrian Dekkers. De oud-voorzitter Henk Peneux werd, evenals een aantal medewerkers, in het zonnetje gezet.

foto 1 foto 2

Daarna werd de openingshandeling verricht door Liesbeth Venetiaan. Door een fietsbel te bellen gaf zij het startsein om de 'show-fiets' te onthullen. Dit gebeurde onder toeziend oog van fietsenmaker Vincent Monkau en Jurrian Dekkers (foto 2). Zo was Unu Pikin Fietsen officieel geopend. Toen de pagara werd afgeschoten, een 10 meter lange sliert rotjes (foto 3), hielden veel mensen hun handen voor hun oren. Ook de leden van het Politiecombo, die het geheel muzikaal ondersteunden, zochten een veilig heenkomen. Na de Unu Pikin-taart konden de gasten de werkplaats bezoeken. Ze keken hun ogen uit in de speciaal voor deze dag opgestelde showroom.

foto 4foto 3

Na afloop van de feestochtend was er nog een verrassingsbedrijfsuitje voor de medewerkers en vrijwilligers (foto 4). Zij hadden de dagen voorafgaand aan het feest extra hard gewerkt en hadden wel een uitje verdiend.

- top / home -


VORDERINGEN FIETSENWERKPLAATS
(dec 2011)
 

Er gebeurt van alles rond de realisatie van de nieuwe fietsenwerkplaats van Unu Pikin. Hieronder volgt een verslag van de verschillende fases in Nederland en Suriname.

biondi, xaverio, monkou, romario, radj

Fase 3 Suriname (dec): CONTAINER Na ander halve week gehannes in de haven van Paramaribo, werd de container op woensdag 7 december bij Unu Pikin gelost. Op de foto's hierboven zie je hoe de opslagruimte stap voor stap gevuld werd. De douane wilde de container eigenlijk in de haven leeghalen om de inhoud te controleren, maar gelukkig werd het een 'huisvisitatie'. De douanier hield in de gaten of we geen rare spullen het land binnen smokkelden, en werd net als wij enthousiast bij het zien van al die fietsen. Er zaten dan ook hele mooie bij!

muur

Fase 2 Suriname (nov): SCHILDEREN Op woensdag 2 november hebben 10 leerlingen van het Sint-Gabri�lcollege in Boechout (Antwerpen, Belgi�) een dagje meegeholpen met het schilderen van de nieuwe fietsenwerkplaats. Er was een Team Container, Team Muren en een Team Logo's, die onder leiding van de medewerkers aan de slag gingen. Het laatste team heeft een mooi reclamebord geschilderd, dat we gaan gebruiken zodra de fietsenwerkplaats wordt geopend. We zitten op schema, maar nog even wachten�.

fietsen

Fase 1 Nederland (okt): FIETSEN Bij de Fietsenloods te Amsterdam stonden ze al een tijdje te wachten: de in beslag genomen en verwijderde fietsen die in Suriname een nieuw leven gaan beginnen. Op dinsdag 4 oktober hebben Fred, Ente, Martin, John, Henne, Jurrian, Carolien en Humphrey de container geladen. Ook voor woensdag was er een groep vrijwilligers beschikbaar, maar dat was niet meer nodig. Samen met ruim 200 fietsen, is ook een deel van de fietsgereedschappen in de container onderweg naar Suriname.

dak

Fase 1 Suriname (aug): DAK De 40 voets container wordt in fases omgebouwd tot werkplaats en is als eerste stap voorzien van een dak. Dit maakt alle andere werkzaamheden een stuk prettiger, omdat er in de schaduw gewerkt kan worden. Verder is het afwateringssysteem geplaatst en wordt het regenwater opgevangen in de durotank. Ook de vloer is gestort en kan nu verder uitharden.

Fase 0 Nederland en Suriname (aug): SKANFONDS Skanfonds heeft ons verzoek voor de nieuwe fietsenwerkplaats gehonoreerd en de financi�le ondersteuning overgemaakt. Nu kunnen we beginnen.

- top / home -


SKANFONDS STEUNT UNU PIKIN MET RUIM � 17.000
(juni 2011)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 12:

Skan

Om meer mensen met een beperking kans op goed werk te bieden, wordt de meubelwerkplaats uitgebreid met een fietsenwerkplaats. Oude fietsen afkomstig van het Fietsdepot te Amsterdam, worden in de nieuwe werkplaats opgeknapt en verkocht. De fietsenmaker leidt telkens 2 jongeren op tot fietsenmaker. De eerste fietsen die de jongeren maken, zijn voor hen zelf. Deze jongeren doorlopen een individueel leer-werk-traject van 5 maanden en gaan daarna bij een reguliere werkgever aan de slag, bijv. bij een fietsenwinkel of -verhuurbedrijf. Dit geeft hen de kans zelf in hun levensonderhoud te voorzien, en minder afhankelijk te zijn van anderen.

Stichting Unu Pikin kan de fietsenwerkplaats bouwen dankzij een donatie van Skanfonds. Jaarlijks steunt Skanfonds ca. 800 projecten in het Nederlands Koninkrijk, Midden- en Oost-Europa en Suriname. Skanfonds staat voor een samenleving waarin ieder mens telt en mensen elkaar helpen. Vanuit katholieke inspiratie en traditie steunt dit fonds organisaties die zich richten op de versterking van sociale cohesie (preventie), de zorg voor kwetsbare mensen, en het behoud van materieel en immaterieel religieus erfgoed. Skanfonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. Op de website www.skanfonds.nl staat meer informatie.

- top / home -