reddingsvesten

BERICHTEN OVER ONTVANGEN & GEGEVEN DONATIES
schoolkinderen - jan/23 Pakketten dankzij Scaret Ibis Foundation
- okt/22 Grote Zomerloterij van Stichting Sanjay
- jun/22 Een, twee, drie, vier: Hoofddoek van plezier
- aug/21 Lekker lezen: Obed en Alexanderschool
- nov/20 Haella en de Shri Krishnaschool
- okt/20 Schoenen voor Kenzo
- nov/19 The power to make a difference
- jan/19 Recordpoging: resultaat
- dec/18 Weer Scarlet Ibis
- nov/18 Recordpoging voor Unu Pikin
- jun/18 Alleen maar led-verlichting
- feb/18 Bedankt!
- jan/18 Eigen ruimte en computers voor ondersteuningsgroep
- dec/17 AFAS voor OS R.A. Tammenga
- nov/17 ASN voor OS Dijkveld
- mei/17 Lekker lezen!
- apr/17 Verbeteringen dankzij grote gever
- sep/16 Werkplaats
- aug/16 Kado-tas
- jul/16 Mulo Flora: de 6e bibliotheek dankzij Scarlet Ibis
- dec/15 Lezen is weten
- nov/15 Sponsor-actie in Twello
- nov/14 Lekker lezen in de bibliotheek
- sep/14 Schoolpakketjes
- jul/14 Boekenfeest op Mariaschool
- jun/14 Particulier
- feb/14 Afhalen maar!
- nov/13 Spiksplinternieuw
- jul/13 Marowijne en Scarlet Ibis
- jun/13 Tafels voor de Zoo
- jun/13 Kasten voor Djumu
- jun/13 Drie selectierondes
- mei/13 Bieb voor OS Petuniastraat
- jan/13 ToCo-projecten
- jan/13 Kadootjes uitpakken
- dec/12 Boeken, boeken, boeken ...
- dec/12 Donateurs bedankt!
- nov/12 Maatschappelijke appeltaart
- jul/12 Boeken en nog wat...
- jun/12 Bedrijfskleding, veiligheid en machines
- mei/12 Bieb voor OS II Tamanredjo
- mei/12 Nederlandse Ambassade steunt Unu Pikin
- feb/12 Bibliotheek Shri Brahmaschool
- jan/12 Reddingsvesten voor schoolkinderen
- nov/11 Kantoorboekhandel
- nov/11 Computerruimte voor het Waaldijkcollege
- nov/11 Millenniumcheque van gemeente Hoorn
- jul/11 Papier hier
- jul/11 Pakketten dankzij V&D
- jul/11 Diverse donaties
- jun/11 Computerproject "Schagen"
- jun/11 Wanhatti krijgt eigen bibliotheek
- mei/11 Zwemvesten via KICI
- apr/11 Een tweede leven
- dec/10 Boekenlijst
- dec/10 Oke, toch wat namen
- dec/10 Matoekoe
- nov/10 Werkbezoek naar Wanhatti
- nov/10 Schoolpakketjes
- aug/10 Materialen en boeken
- aug/10 fondsenwerving
- aug/10 A.R. Einaarschool
- jul/10 bibliotheek
- mrt/10 pakketten kantoorartikelen
- feb/10 boekenkasten voor inheemsendorp
- dec/09 RT-ers ondersteunen leerlingen
- dec/09 schenkingen
- dec/09 boeken en andere materialen
- aug/09 70 computers voor Suriname
- apr/09 schrijver doneert deel opbrengst van boek
- apr/09 BovoSu: leerlingen zamelen boeken in
- jan/09 goede bestemming voor ontvangen materialen
- jan/09 geschenktasjes voor kinderen uit arme gezinnen
- okt/08 spinningmarathon voor Unu Pikin een succes!
- jun/08 allerlei spullen
- feb/08 gratis hosting bij Xfast
- nov/07 boeken en andere materialen naar Suriname
- nov/07 Unu Pikin als 'goed doel' voor Wagro
- nov/07 bieb van OSII Geyersvlijt
- nov/07 Een school is helemaal klaar
- sep/07 auto's wassen voor een goed doel
- sep/06 boeken en bedden voor Suriname
- feb/06 amandelbomen voor Sofia's Lust
- feb/06 bedankt voor de steun!
- jan/06 bibliotheek voor de Buchnerschool
- jan/06 camera voor Suriname
- dec/05 40MM steunt Unu Pikin
- nov/05 weer bedden voor Suriname
- nov/05 Unu Pikin kan helpen dankzij verjaardag
- okt/05 ziekenhuisbedden naar Suriname
- aug/05 duizenden boeken

- ander nieuws


PAKKETTEN DANKZIJ SCARLET IBIS FOUNDATION
(januari 2023)

voedselpakket voor de medewerkersDankzij de 3e solidariteitsbijdrage van de Scarlet Ibis Foundation konden we in januari 25 voedselpakketten realiseren voor de medewerkers.

Het gaat erg slecht met de Surinaamse economie: de waarde van de SRD ten opzichte van de Euro en Dollar is heel erg laag, waardoor alles veel duurder is geworden. Dit geldt vooral voor producten die worden geïmporteerd, maar de gevolgen reiken veel verder. Ook bij andere producten en diensten worden de gestegen kosten van levensonderhoud doorberekend, waardoor grote groepen mensen het nu heel moeilijk hebben.

Scarlet Ibis is tijdens de coronapandemie in 2020 begonnen met de solidariteitssteun voor Unu Pikin. Inmiddels is de pandemie voorbij, maar toch zagen ze de noodzaak om de steun voort te zetten. Hier zijn we heel blij mee.

- top / home -


GROTE ZOMERLOTERIJ VAN STICHTING SANJAY
(oktober 2022)

Stichting Unu Pikin was een van de drie goede doelen van de Grote Zomerloterij van Stichting Sanjay Ganpat Brouwer. Deze stichting viert de lange betrekkingen tussen Nederland en Suriname met kunstprojecten, exposities en donaties. De verloting vond in oktober plaats als afsluiting van de Najaar Salon, een expositie in het Vrij Paleis in Amsterdam, met o.a. schilderijen, sieraden en kleding van Surinaamse kunstenaars.

De Nola Hatterman Art Academy en PRIDE Month Suriname waren de andere goede doelen die dit jaar werden ondersteund. De opbrengst werd onder de 3 goede doelen verdeeld en later door Johan Gangpat Brouwer namens de stichting persoonlijk overhandigd.

Stichting Sanjay geeft ook een heel leuk interactief boek Mi Switi Pikin Sranan uit, o.a. met portretten van jonge Surinamers in Nederland en Suriname. Er staat ook een portret in van oud-medewerker van de meubelafdeling, Nigel. Meer weten over het boek? Hier kun je de website bezoeken en het interactieve boek online lezen.

- top / home -


EEN, TWEE, DRIE, VIER, HOOFDDOEK VAN PLEZIER
(juni 2022)

School-mediatheekjuffen hebben van Biblionef het boek Een, twee, drie, vier: hoofddoek van plezier ontvangen. Dit kleurrijke boek van de Nederlandse schrijfster Jeanine Cronie geeft uitleg over de Surinaamse traditie met hoofddoeken en de herkomst van de angisa. Kate, de hoofdpersoon in het boek, komt erachter dat de hoofddoek kan praten in een geheimtaal.

Dit was een van de vele titels die de afgelopen periode aan de scholen zijn gedoneerd. Unu Pikin en Biblionef Nederland werken samen aan de verspreiding van nieuwe boeken. Ze worden in Den Haag verzameld en naar Suriname verscheept. De distributie onder de scholen vindt bij Unu Pikin plaats, waar zo veel mogelijk mediatheekmedewerkers dozen met verschillende titels kunnen ophalen. De scholen hebben zelf onvoldoende budget om boeken aan te schaffen, maar op deze manier blijft de voorraad toch up to date en aantrekkelijk voor de kinderen.

- top / home -


LEKKER LEZEN: OBED EN ALEXANDERSCHOOL
(augustus 2021)

Met het project 'Lekker lezen' helpen we Surinaamse scholen aan een functioneel ingerichte bibliotheek. Ook worden boeken uit Nederland en boeken van Surinaamse kinderboekenschrijvers aan de scholen gegeven. Zij hebben zelf geen budget om dit te realiseren. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, schrijven het schoolhoofd of de mediatheekmedewerker een verzoekbrief aan Unu Pikin.

De Obed en Alexanderschool, gelegen in het dorpje Abenaston aan de Boven-Surinamerivier, heeft nieuw meubilair ontvangen voor de bibliotheek, dankzij een bijdrage van Stichting Mundo Crastino Meliori. De stichting heeft ten doel het verstrekken van uitkeringen aan instellingen, gevestigd in Nederland of daarbuiten, die een algemeen humanitair en maatschappelijk belang beogen, ongeacht politieke of religieuze richting.

Op 6 augustus reden we met een transportwagen vol meubels en een aantal medewerkers richting Atjoni. Daar werden meubels in de korjaal overgeheveld voor het laatste stuk over de Surinamerivier. Het was een mooi gezicht om onze meubeltjes zo te zien vertrekken.

- top / home -


HAELLA EN DE SHRI KRISHNASCHOOL
(november 2020)

Juf Bhaggoe van de Shri Krishnaschool staat naast haar mini-schoolbibliotheek. Je kunt het niet zo goed zien, maar ze is heel blij met het vooruitzicht dat haar bibliotheek zal worden verbeterd. Om de week geeft ze thema-lessen aan de kinderen of kunnen zij hun boeken komen ruilen. Een prettige omgeving draagt bij aan het leesplezier. En dat heeft natuurlijk weer invloed op hun schoolprestaties.

Vanwege corona heeft het project stil gelegen. De scholen waren sinds maart gesloten. In juli hebben we een bezoekje gebracht aan de school, toen mochten de zesdeklassers in kleine groepjes lessen volgen om zich voor te bereiden voor de eindtoets.In november zijn de meubels geleverd en inmiddels is de bibliotheek ingericht met stoelen, verschillende kasten en rekken, en met een bureau voor de juf. Hopelijk komt er nog een feestelijke opening.

Surinaamse kinderen in de klas Bibliotheek of mediatheek Meubilair in verschillende kleuren op de pickup

Dit kan allemaal dankzij een bijdrage van de Ha�lla Stichting. Van hun website: De Ha�lla Stichting helpt om idealen van bevlogen mensen te verwezenlijken. Mensen die iets willen doen voor anderen(�). We luisteren en denken mee, en kunnen helpen met de financiering.

- top / home -


SCHOENEN VOOR KENZO
(oktober 2020)

Kenzo werkt ruim 7 jaar op de metaalafdeling. Hij heeft als jong-volwassene 2 keer een brommerongeluk gehad en lange tijd in het ziekenhuis gelegen. Sinds die tijd heeft hij speciale schoenen nodig maar de bijdrage van de zorgverzekering is niet voldoende om de kosten te dekken. Hij liep al enige tijd op gedoneerde schoenen die niet echt voldeden. Gelukkig is dit probleem nu opgelost dankzij een bijdrage van GJC Projecten.

In oktober hebben we voor Kenzo 4 paar schoenen met orthopedisch verhoogde zolen kunnen kopen. De 2 paar werkschoenen gebruikt hij op de metaalafdeling, hij staat en loopt tenslotte de hele dag. Maar de 2 paar aangepaste vrijetijdsschoenen zijn ook belangrijk. Zo loopt hij altijd in de juiste houding en dat is beter voor zijn gezondheid. En hij wil er thuis ook een beetje leuk uit zien, natuurlijk!

Kenzo was heel blij met deze hulp van GJC Projects. Op de foto toont hij zijn nieuwe aanwinst: zijn werkschoenen en de volle tas.

- top / home -


THE POWER TO MAKE A DIFFERENCE
(november 2019)

stoffige weg

The Power to Make a Difference, dat had Stichting Unu Pikin dankzij een mooie bijdrage van de Republic Bank. Met dit programma geeft Republic Bank terug aan de Surinaamse maatschappij, door allerlei sociale projecten te ondersteunen. Unu Pikin kreeg een bijdrage om drie scholen in het binnenland van Suriname te helpen met de inrichting van een mooie schoolbibliotheek.

jodensavanne

De schoolleiders van de St. Theresiaschool (Moengo), de OS Bigi Poika (Bigi Poika) en de Johan Cheliusschool (Redi Doti) hadden al in 2017 een verzoekbrief gestuurd aan Unu Pikin. Zij vroegen om hulp voor het opzetten of verbeteren van hun schoolbibliotheek. Met deze brieven in de map ging Unu Pikin op zoek naar financiering die uiteindelijk gevonden werd bij The Power to Make a Difference.

In januari werd 'het cadeau' van de Republic Bank feestelijk overhandigd en een week later was het bezoek aan de eerste school, de Johan Cheliusschool te Redi Doti. Na de rondleiding door de bibliotheek en alle klassen mochten we ook een bezoek brengen aan de historische plek Jodensavanne. Deze school ontving het meubilair snel daarna, tot tevredenheid van mediatheekmedewerker mevrouw Lemen-Read.

meubels inladen kleuters in moengo groepsfoto

In september was de OS Bigi Poika aan de beurt. Vroeg in de ochtend vertrok de colonne van 2 trucks en een volgauto uit Paramaribo. Na 1 uur hield bij Zanderij de geasfalteerde weg op en moest nog 2 uur over de rode laterietweg worden gereden. Heel stoffig! De kids en mevrouw Iejoenakame, de mediatheekmedewerker, zijn erg blij met het meubilair voor de bibliotheek. Hierdoor worden de kinderen nog meer gestimuleerd, aldus de juf. Wanneer de leerlingen de 6e klas goed afronden, kunnen zij met de schoolbus naar de Mulo te Zanderij. Dan moeten zij dus elke dag heen en terug over die onverharde weg.

In november vond de opening van de bibliotheek van de Sint Theresiaschool te Moengo plaats. Het was een feestelijk opening met liederen, toespraken en geschenken. Daar waren ook afgevaardigden van de Republic Bank bij aanwezig. Al met al een succesvol project. Republic Bank, bedankt, en we hopen op een vervolg!

- top / home -


RECORDPOGING: RESULTAAT
(januari 2019)

ed met fiets

Verderop kun je lezen over het voornemen van Ed Abspoel om twee recordpogingen te volbrengen: van Oost naar West-Suriname fietsen én zo veel mogelijk kerstkaarten ontvangen. Hier het resultaat:

Al vroeg in november kwamen de eerste kerstkaarten in Suriname aan. Er waren kaarten bij van 'onbekende' mensen, lezers van de nieuwsbrief of website die Ed niet persoonlijk kennen, maar zijn actie wilden ondersteunen met een brief of kaart. Zo kwam er een mooie brief van een oud-Knil soldaat die vertelde over zijn tijd in Suriname. Ook kreeg Ed kaarten van alle bewoners van één huis, dus ook 1 namens de kat, 1 namens de hond, om het aantal kaarten op te voeren.

Na de nodige voorbereidingen en aandacht in de pers (vooral in Den Haag) is Ed in december naar Suriname afgereisd. Ook daar was media-aandacht voor de sponsoractie voor het werk van Stichting Unu Pikin. Op 16 januari begon Ed zijn fietstocht in Moengo, het oosterlijke puntje van Suriname. Hij fietste alleen, met ondersteuning in de auto voor bagage en noodgevallen. Ed heeft in 8 fietsdagen, verdeeld over 3 etappes, ruim 440 km afgelegd. Eerst van Moengo naar Paramaribo, daarna vanuit Nickerie weer naar Paramaribo.

Met het pintje over de Suriname-rivier De laatste ettappe naar Unu Pikin Onderweg Media-aandacht

De laatste fietsdag, zaterdag 26 januari, vertrok Ed vanuit Groningen richting Paramaribo. Daar werd hij door een grote groep fietsers opgewacht, oa van Stichting Unu Pikin en de Zondagmorgen Bikers. Onder begeleiding van de Bikers Unit van het Korps Politie Suriname hebben ze de laatste 8 kilometer naar de werkplaats van Unu Pikin samen afgelegd. En daar was het feest!

Zoals gezegd heeft deze actie van Ed Abspoel veel media-aandacht opgeleverd: in de krant in Den Haag en in Hoorn, en 2 x op de tv in Suriname. De sponsoractie heeft ongeveer � 500.- opgebracht. Ed en Unu Pikin bedanken alle mensen die met geld, mentale ondersteuning en fysieke inspanning de recordpoging hebben ondersteund.

- top / home -


WEER SCARLET IBIS
(december 2018)

docenten nederlands poseren

Weer heeft Scarlet Ibis Foundation een school geholpen met de inrichting van een bibliotheek, inmiddels het 7e project. Deze keer was Mulo Latour II in Paramaribo aan de beurt. De school in volkswijk Latour had zoveel leerlingen dat deze begin 2018 is opgedeeld in Latour I en II. Het gebouw is neergezet door de overheid, maar de schoolleiding moest zelf op zoek naar meubilair. Latour II is met 400 leerlingen nog steeds een grote school en had te weinig meubilair om de bibliotheek goed in te kunnen richten. Nu is dat probleem opgelost.

Op de foto staan de docenten Nederlands en de mediatheekmedewerker (3e van links) in de nieuw ingerichte bibliotheek. Op de voorgrond een aantal van de Surinaamse boeken, die betaald zijn vanuit het Scarlet Ibis-budget.

- top / home -


REDORDPOGING VOOR UNU PIKIN
(november 2018)

fiets in regenachtig landschap

Sportieveling Ed Abspoel uit Den Haag wil in Suriname 2 persoonlijke records verbreken. Zijn eerste record wil hij halen door te fietsen van oost naar west, zo'n 470 km. Een groot avontuur vanwege het overige verkeer op de enige verbindingsweg. Alsof je op de A1 van Suriname fietst. Als het volgens planning verloopt, volbrengt Ed op 26 januari 2019, na 8 fietsdagen, zijn eerste recordpoging.

De tweede recordpoging gaat over kerstkaarten. Ook al is Ed deze Kerst niet thuis, toch hoopt hij veel kaarten te ontvangen. "En iedereen die mij in Suriname een kerstkaart zendt, steunt daarmee deze stichting, want voor elke kerstgroet die ik ontvang, doneer ik de helft van de portokosten aan de stichting."
 

ed met fiets

Ed Abspoel (66) heeft al heel wat sportieve prestaties op zijn naam staan, waaronder 18 keer de Nijmeegse Vierdaagse, in etappes lopend van Den Haag naar Nice (1800 km), op de fiets van Den Haag naar Sint Petersburg (2014-2016) en van Veneti� naar Istanbul (2017).

Vanwege hartklachten, een herseninfarct en een aantal ziekenhuisopnames gaat het de laatste jaren toch wat moeilijker. Daarom is hij ook zo begaan met het lot van mensen met een beperking in Suriname. Met deze gecombineerde recordpoging steunt hij de sociale werkplaats Stichting Unu Pikin, waar mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking een prettige werkomgeving hebben.

Dus stuur voor � 1,40 een kaartje naar Ed Abspoel, Postbus 12110, Paramaribo, Suriname, of maak een donatie over op NL08 RABO 0309986109 voor Stichting Unu Pikin ovv 'recordpoging'. Op de laatste dag kunnen andere sprtievelingen met Ed meefietsen. Verzamelen bij NIS en daarna om 14.00 uur de laatste 8 kilometer naar Stichting Unu Pikin. Meer info en opgave via telefoonnummer 441900.

- top / home -


ALLEEN MAAR LED-VERLICHTING
(juni 2018)

led-verlichting

Bij de exploitatie van de werkplaats zijn er natuurlijk kosten voor onderhoud. Het is vaak moeilijk om daar financiering voor de vinden. Maar gelukkig hebben we weer een bijdrage ontvangen van Stichting GJ Projects, deze keer voor het plaatsen van led-verlichting. Alle afdelingen zijn onder handen genomen, van de toiletten tot de spuitcabine, van de kantoren tot de buitenlampen. In een aantal etappes zijn alle aanwezige lampen door HD Lighting vervangen door nieuwe led-verlichting. Dit is een investering voor de toekomst en moet de stroomrekening van de sociale werkplaats omlaag brengen.

- top / home -


BEDANKT!
(februari 2018)

schoenen

In oktober hebben we in de nieuwsbrief en de website een oproep gedaan voor een bijdrage voor de aanschaf van goederen voor de medewerkers. Het ging om de 'basis-goederen', zoals rijst, blom, sardien of zeep. De oproep heeft veel leuke reacties opgeleverd. We hebben goederen en budget ontvangen, voldoende om aan de medewerkers en de deelnemers van de dagopvang een mooi kerstpakket en Comb�-markt-bonnen te kunnen geven. De jaarafsluiting was hierdoor extra feestelijk.

Daarna was nog wat budget over. Dit is gebruikt voor de aanschaf van veiligheidsschoenen voor de medewerkers. D�ze bon konden ze inleveren bij Johlings Safety Supplies, die ons ook weer hielp, door een leuke korting te geven. Op de foto staan Rowena en dhr Monkou voor de winkel, met hun nieuwe schoenen.

- top / home -


EIGEN RUIMTE VOOR ONDERSTEUNINGSGROEP
(januari 2018)

OS Dijkveld

De ondersteuningsgroep heeft verschillende taken binnen de werkplaats. De 6 deelnemers ondersteunen de andere mensen op de werkafdelingen, houden het terrein en het gebouw schoon en hebben een kostgrondje met komkommer, oker, bitawiri, pampoen etc. Dankzij een bijdrage van Stichting het R.C. Maagdenhuis hebben we een opslagcontainer kunnen ombouwen tot een eigen ruimte voor de ondersteuningsgroep. Het Maagdenhuis is actief in Nederland en concentreert zich daarnaast op een beperkt aantal landen, Senegal, Togo en Suriname. In de genoemde landen ondersteunt Het Maagdenhuis uitsluitend projecten die worden ge�nitieerd en onderhouden door de lokale bevolking.

In deze nieuwe groepsruimte krijgen de deelnemers ondersteuning bij hun persoonlijke ontwikkeling, creatieve of thema-activiteiten. Ook werken ze op hun computer: basisvaardheden, kasboek bijhouden, informatie opzoeken en educatieve spellen. Deze computers en de wifi-installatie hebben we kunnen aanleggen dankzij financiele steun van Stinafo .Deze organisatie zet zich in voor kinderen en jongeren met een handicap of chronische ziekte. Stinafo wil deze jongeren een eerlijke kans geven. Daarom helpen ze o.a. met aangepaste vervoer-, leer- en hulpmiddelen. Zodat ze kunnen meedoen en ook zij hun dromen waar kunnen maken!

- top / home -


AFAS VOOR OS R.A. TAMMENGA
(december 2017)

Medewerkers van Unu Pikin schilderen tafelbladen

Grote gever AFAS heeft ons ondersteund met een financiele bijdrage, zodat wij de bibliotheek van de OS R.A. Tammenga konden helpen. Op die manier worden tegelijkertijd twee goede doelen blij gemaakt. De medewerkers van de meubelafdeling van de scoiale werkplaats hebben leuk werk �n de school krijgt een mooie en functioneel ingerichte bibliotheek. Het schoolhoofd van de openbare school R.A. Tammenga had bij Unu Pikin een verzoekbrief ingediend. De bibliotheek was al enige tijd in gebruik, maar de ruimte was nog niet goed ingericht. Net v��r de schoolvakantie hebben we het eerste bezoek aan de school gebracht, waarna de productie kon beginnen. Voor het einde van het schooljaar werden de eerste meubels geleverd.

De AFAS Foundation stelt geld beschikbaar voor projecten over de hele wereld. In Nederland ondersteunen ze projecten binnen de gezondheidzorg, het onderwijs en de samenleving. De wijze waarop zij zich organiseren, uiten en toewijzen is anders. Zij proberen altijd het verschil te maken. De projecten die zij ondersteunen moeten dus ook het verschil maken (aldus de website).

- top / home -


ASN VOOR OS DIJKVELD
(november 2017)

OS Dijkveld OS Dijkveld

Dankzij een bijdrage van de ASN Foundation heeft de bibliotheek van OS Dijkveld mooi meubilair ontvangen. Met het project 'Lekker Lezen' worden scholen geholpen met de inrichting van hun nieuwe of bestaande bibliotheek. De openbare school te Dijkveld had al een ruim klaslokaal ingericht als bibliotheek, er waren ruw houten rekken geplaatst, maar de school had geen tafels en stoelen beschikbaar. Nu wel! In november zijn de nieuwe rekken, groepstafels en stoelen geleverd, nu kan alles mooi worden ingericht.

De ASN Bank zet zich in om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen en laat zich daar in haar economisch handelen door leiden. Economische groei mag volgens de ASN Bank niet ten koste gaan van het milieu, de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen of anderszins worden afgewenteld op toekomstige generaties. In Nederland is de ASN Bank sinds 1960 voorloper op het gebied van duurzaam bankieren. De bank is actief op het gebied van beleggen, sparen, betalingsverkeer en duurzame financieringen. De ASN Bank heeft ruim 600.000 klanten en een totaal beheerd vermogen van � 13 miljard. Via de ASN Foundation ondersteunt de ASN Bank projecten over de hele wereld.

logo asn

Het doel van de ASN Foundation is geld beschikbaar te stellen aan organisaties en projecten om duurzame initiatieven mogelijk te maken. De ASN Bank maakt deel uit van SNS Bank N.V. Meer informatie vindt u op www.asnbank.nl of www.asnbank.nl/foundation .

- top / home -


LEKKER LEZEN!
(mei 2017)
 

Voor het leesbevorderingsproject Lekker lezen! heeft de stichting het afgelopen jaar veel gelden ontvangen van particuliere fondsen in Nederland. Daarmee hebben we een flink aantal scholen kunnen helpen. Een van de gelukkige scholen was de openbare school te Mari�nburg. Dit dorpje in het district Commewijne hoort bij de voormalige suikerrietplantage. De school telt 236 leerlingen, ouders werken voornamelijk in de kleinschalige landbouw of in Paramaribo, 25 km van Mari�nburg. De bibliotheek was ingericht in een klaslokaal (foto), alleen de groepstafels en stoelen ontbraken. Als onderdeel van Lekker lezen! zijn ook boeken van Surinaamse kinderboekenschrijvers aan de school gedoneerd.

OS Marienburg

Ook de OS Peu et Content (kijk voor foto's bij 'werkplaats') heeft een aanvulling voor de inrichting ontvangen. De LBO Hockeystraat, de OS I Flora en de Sint Lidwinaschool hebben allen een volledige inrichting gekregen, ter waarde van ongeveer � 4000.-. Met dit project zijn de medewerkers lekker bezig en is de school geholpen. Twee goede doelen in ��n!

- top / home -


VERBETERINGEN DANKZIJ GROTE GEVER
(april 2017)

de lasmachine of het lasapparaat

Dankzij een grote financi�le bijdrage van de Marthe van Rijswick Foundation, een Nederlands fonds dat zich inzet voor mensen met een beperking wereldwijd hebben we een aantal belangrijke verbeteringen aan de werkplaats kunnen uitvoeren.

de luifel of het afdak

We hebben verschillende gereedschappen kunnen kopen, waaronder een nieuw las-apparaat en een nieuwe prikklok. Het las-apparaat was hard nodig om de opdrachten met minder afkoel-tijd te kunnen uitvoeren. Zo'n prikklok bevordert de zelfstandigheid van de medewerkers en geeft hen (en de baas...) goed inzicht in eventuele verbeterpunten.

Ook hebben we verbeteringen aan het gebouw uitgevoerd. Oa. heeft de fietsenafdeling een luifel gekregen zodat de fietsen droog kunnen staan en zijn de kantine en kleedruimtes aangepast, zodat meer mensen daar tegelijk gebruik van kunnen maken.

- top / home -


WERKPLAATS
(september 2016)

de pennen worden verdeeld

De heer Soyeux uit Putte hield erg van sleutelen aan de fiets. Hij repareerde fietsen voor mensen uit de buurt, zijn kinderen en later ook zijn kleinkinderen. Na zijn overlijden wilde de familie dat zijn verzameling fietsonderdelen goed zou terechtkomen. Via via is het contact gelegd met Stichting Unu Pikin en werd alles ingepakt en verscheept naar Suriname. Het is een geweldige aanvulling van de voorraad van de fietsenwerkplaats.

de pennen worden verdeeld

Al enige tijd waren we op zoek naar een kolomboormachine voor de metaalafdeling. We gebruikten een opstelling met een losse boormachine. Goed voor hobbyisten, maar niet goed genoeg voor de werkplaats. Zo'n machine is erg kostbaar, dus hoopten we op een donatie of sponsoring. Het Hoogovens-museum in IJmuiden heeft hieraan gehoor gegeven, met niet 1, maar 2 machines, voor de metaal- �n de houtafdeling.

- top / home -


KADO-TAS
(augustus 2016)

Kinderen wachten op de diploma-uitreiking

Het schoolhoofd van OS Tourtonne III had aan Stichting Unu Pikin schoolspullen gevraagd voor de diploma-uitreiking van de 6e klas. Deze school heeft 85% geslaagden, een mooi resultaat. Het landelijk gemiddelde is ongeveer 65%. Het schoolhoofd en de leerkrachten maakten er een bijzondere ochtend van, met een dj, toespraken en de overhandiging van de diploma's. Alle 6eklassers kregen een kado-tas met schriften, pennen, potloden en andere school-spulletjes, een spelletje en een leesboek.

de pennen worden verdeeld

Ook de medewerkers en stagiairs van de sociale werkplaats kregen dit jaar weer een schoolpakket, voor de start van het nieuwe schooljaar in oktober. De medewerkers mochten zelf bepalen aan wie zij de spullen wilden geven, vb hun broertje, nichtje of hun buurkinderen.

Met de kado-tas wil Unu Pikin de kinderen ondersteunen bij een succesvolle schoolcarri�re. Deze spullen kwamen oa. van Vriendschapsbanden Suriname Nederland, van Probiblio (de tas) en NTR (de nieuwe boeken).

- top / home -


MULO FLORA: DE 6E BIBLIOTHEEK DANKZIJ SCARLET IBIS
(juli 2016)

de meubels voor de mediatheek mulo flora

De nieuwe middelbare school te Flora, een armere wijk van Paramaribo, was sinds december 2014 in gebruik. Het mooie gebouw met twee verdiepingen biedt ruimte aan ruim 300 leerlingen, verdeeld over 14 klassen. De ruimte voor de mediatheek was prachtig, maar er waren bijna geen meubels en boeken.

Met de 6e bijdrage van grote gever Scarlet Ibis Foundation hebben we ook deze school aan mooi meubilair en meer boeken kunnen helpen. Op de foto zijn de meubels te zien die klaar staan voor transport naar de school.

Vanaf 2011 heeft Scarlet Ibis vijf openbare scholen en een katholieke school kunnen helpen, waaronder een school in Commewijne, twee scholen met dezelfde naam met I en II ervoor, vijf lagere scholen en nu dus een school voor voortgezet onderwijs. Ben je de tel kwijt? Het gaat om zes scholen die nu over een mooie mediatheek beschikken!

- top / home -


LEZEN IS WETEN
(december 2015)

de bibliotheek

Dankzij een donatie van de Scarlet Ibis Foundation hebben we weer een school kunnen helpen met hun bibliotheek. De OS I Hockeystraat is een lagere school met bijna 500 kinderen en grote klassen van wel 40 leerlingen. Het schoolhoofd mevr Belfor had om banken in plaats van stoelen gevraagd, zodat de hele klas tegelijk de bibliotheek kon bezoeken. In december is het meubilair geleverd, en in maart is de bibliotheek ingericht. De school wacht nog op een echte mediatheekmedewerker. Tot het nieuwe schooljaar regelen de leerkachten het zelf.

Het meubilair voor de bibliotheek hebben we in de werkplaats gemaakt. De medewerkers hebben de rekken, kasten, tafels en banken deze keer niet in standaard-oranje geschilderd, maar in licht cr�me. Dat staat heel mooi, zeker met de leuke muurschildering: Lezen is weten.

- top / home -


SPONSOR-ACTIE IN TWELLO
(november 2015)
 

De leerlingen van de Martinusschool te Twello hebben hun best gedaan voor Unu Pikin!

de kinderen maken een surinaamse kerk

Op deze Rooms Katholieke basisschool is in november een sponsor-actie voor Stichting Unu Pikin gehouden. Op 11 november konden de leerlingen rennen en knutselen om sponsorgelden te verdienen voor de activiteiten in Suriname. De kinderen begonnen de dag met een aantal Surinaamse kinderliedjes. Een grote groep kinderen rende rondjes op het schoolplein. Op de foto is te zien hoe de knutselaats een Surinaamse kerk bouwen. Best moeilijk, maar voor de jongere kinderen waren er andere knutselwerkjes.

Op 22 november hebben Henne en Jurrian Dekkers namens Stichting Unu Pikin op de school in Gelderland een cheque van ruim � 4000.- in ontvangst mogen nemen.

- top / home -


LEKKER LEZEN IN DE BIBLIOTHEEK
(november 2014)

het nieuwe meubilaur van de bibliotheek

Op vrijdag 7 november is de nieuwe mediatheek van de OS Tammengaproject officieel geopend. Het gebouw van de mediatheek was al in augustus 2013 opgeleverd, maar omdat de ruimte niet over de juiste inrichting beschiktte, konden de 300 leerlingen er helaas geen gebruik van maken. De mediatheekmedewerker mevrouw Zegelaar heeft daarop een verzoekbrief aan Stichting Unu Pikin gestuurd.

de computerhoek

Om financiers te vinden voor deze mediatheek is het project "Lekker lezen" geschreven. In dit project wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om te lezen. Kinderen wordt altijd op het hart gedrukt dat zij moeten lezen, maar hoe doe je dat als er geen bibliotheek is, of de bieb alleen maar oude boeken heeft? Zo worden kinderen nooit enthousiast. Met dit project willen we de kinderen lekker laten lezen, in een prettige omgeving met leuke boeken. Iamgold/Rosebel Goldmines richt zich ook op de ontwikkeling van kinderen en wilde het project graag ondersteunen.

Tijdens de opening waren er toespraken, werden boeken overhandigd en werd de muurschildering onthuld. Daarna mochten we naar binnen en werd er gezongen. Een hele feestelijke ochtend.

kinderen wachten op de opening de jonge kunstenaars bij hun muurschildering

Foto's: Iamgold heeft de inrichting gefinancierd, bestaande uit oa groepstafels met stoelen, boekenrekken, bureau, dvd-kast, tijdschriftenrek, kleuterhoek; Stichting Unu Pikin heeft 5 computers gedoneerd waarmee lessen voor de leerkrachten worden verzorgd; Deze kinderen hebben met hun leerkracht de muurschildering ontworpen en gemaakt.

- top / home -


SCHOOLPAKKETJES
(september 2014)

ldozen met schoolpakketjes

Elk jaar geven we schoolpakketten aan kinderen die dat nodig hebben. Dit jaar mochten de medewerkers en vrijwilligers gezinnen uit hun omgeving inschrijven voor de tassen.

We hadden voldoende schriften, pennen, potloden en andere materialen om 60 kinderen te helpen. Deze materialen krijgen we van bezoekers aan de werkplaats of dankzij donatie's-in-natura in Nederland.

- top / home -


BOEKENFEEST OP MARIASCHOOL
(juli 2014)

jbibliotheek

Op maandag 7 juli was er een feestje op de Mariaschool te Paramaribo. Geen groot feest met offici�le toespraken, handjes schudden en lintjes doorknippen. Nee, een feest met boeken.

De Mariaschool is gevestigd in een meer dan 100 jaar oud houten gebouw. Om alle 330 leerlingen onder te kunnen brengen, is de school door de jaren heen uitgebreid met extra lokalen. De bibliotheek is gevestigd in een speciaal daarvoor gebouwde lokatie en is al een jaar in gebruik. Helaas beschikte de bieb niet over mooi meubilair, en stonden de boeken in 1,5 rek gepropt.

Dankzij financi�le steun van de Scarlet Ibis Foundation heeft Stichting Unu Pikin het meubilair voor de bibliotheek van de Mariaschool kunnen maken. Rekken, hoge en lage kasten, bureau, stoelen en het meubilair voor de kleuterhoek zijn eind juni geleverd. Daarna heeft de mediatheekmedewerker mervouw Ramlal hard gewerkt om alles mooi in te richten.

de leerlingen zijn blij met hun nieuwe boeken

Omdat de bibliotheek al zo lang in gebruik was, is deze niet officieel geopend, maar is in alle klassen een leesbevorderingactiviteit uitgevoerd. De 7 vrijwilligers hebben ieder in een klas taalspelletjes gedaan, voorgelezen of met gekke attributen toneel gespeeld. Daarna kreeg elk kind zijn eigen nieuwe boek in zijn eigen nieuwe bibliotheektas mee naar huis. Deze hebben we respectievelijk van de NTR en Probiblio gekregen.

- top / home -


PARTICULIER
(juni 2014)

lees je blauw

Via allerlei kanalen ontvangen we aanbiedingen voor boeken en andere spullen. Soms van scholen, bibliotheken of particulieren. En dan heb je ook nog de 'particulier initiatieven'.

Een goed voorbeeld van een particulier initiatief is Lees je Blauw. Dat was de tijdelijke bibliotheek op IJburg te Amsterdam. Tijdelijk werd langer�van 2006 tot 2014 fungeerde zij als kinderbibliotheek, met uitleen en allerlei activiteiten. Toen er begin dit jaar een echte bibliotheek kwam, sloot Lees je Blauw de deuren en doneerde een deel van de boeken aan Unu Pikin.

Een ander mooi voorbeeld is de Shasha-leesclub in De Boerbuiten, Paramaribo. Een actieve vrijwilligster organiseert zinvolle vrijetijdsbesteding met en voor de buurtkinderen. Leerzaam maar vooral leuk: knutselen, zingen en lekker veel lezen. De boeken van Lees je Blauw komen goed van pas.

- top / home -


AFHALEN MAAR!
(februari 2014)

kantoorspullen kantoorspullen

Van de BAM uit Den Haag hadden we een grote hoeveelheid ordners, hoesjes, mappen en mapjes, perforators, nietmachines en andere kantoorartikelen gekregen. Zij zijn overgestapt op flexibel werken, waardoor veel bureau's werden opgeruimd. Al het 'overbodige' materiaal mochten wij ophalen, echt heel veel! Het heeft dan ook enige containerafvaarten gekost, voordat alles in Suriname was aangekomen. Gelukkig mocht het allemaal mee met de containers van SHPS te Rotterdam.

jurrian zet de kantoorspullen klaar

Nadat alles was aangekomen en gesorteerd, konden we beginnen met het doorgeven van de materialen. In februari hebben we hiervoor 2 speciale afhaaldagen georganiseerd, met een oproep via de kranten en de tv. Ruim 50 scholen en andere sociale instellingen kwamen op deze oproep af.

- top / home -


SPIKSPLINTERNIEUW
(november 2013)
 

In november 2013 bestond Stichting Unu Pikin 10 jaar en die eerste feestmaand hebben we de kinderen in het zonnetje gezet. Zo hebben we de bibliotheek van de OS II Marowijne officieel geopend, die was ingericht dankzij financi�le steun van de Scarlet Ibis Foundation.

kinderen doen in de kring een toneelspelletje de boeken en tassen worden uitgedeeld

De feestdag begon met wat offici�le toespraken van het schoolhoofd en andere belangrijke mensen. Daarna begon het echte feest, met leuke taalspelletjes voor de kinderen. In iedere klas werd gelijktijdig het programma uitgevoerd, met bewegingspelletjes en toneel. Om dit programma te kunnen doen, zijn we met 7 vrijwilligers en stagiairs naar de school in Zorg en Hoop gereden.

Om het lezen nog meer te bevorderen, kregen alle kinderen een nieuw boek (die we van de NTR hebben gekregen) in hun nieuwe bibliotheektas (afkomstig van Probiblio).Deze keer geen tweedehands boeken, maar spiksplinternieuw.

- top / home -


MAROWIJNE EN SCARLET IBIS
(juli 2013)
 

De Marowijne is de grensrivier tussen Suriname en Frans-Guyana. Maar dat is ook de naam van een lagere school in Paramaribo, voor wie we de inrichting van de bibliotheek hebben verzorgd, de OS Marowijne II.

Hun bibliotheek is gevestigd in een klaslokaal. Dit lokaal is recent opgeknapt: een frisse laag verf en nieuw gaas voor de 'ramen'. De oude boekenkasten haalden het frisse effect helaas helemaal naar beneden en moesten nodig vervangen worden. In de werkplaats hebben we oa. mooie boekenkasten, groepstafels en een tijdschriftenrek gemaakt. Ook hebben we de voorraad boeken aangevuld. Mediatheekmedewerker mevr Mangal was er erg blij mee. Nu kan ze weer vol trots bezoekers in haar bibliotheek ontvangen.

inschrijven boeken

Foto's: Juf Mangal voor de nieuwe kasten. De boeken moeten nog worden ingewerkt, maar dan is de bibliotheek klaar.

Dit is de tweede school die we dankzij een bijdrage van Scarlet Ibis Foundation kunnen helpen. Volgend jaar mogen we weer een bibliotheek inrichten. We zijn erg blij met deze meer-jaren-steun!

- top / home -


TAFELS VOOR DE ZOO
(juni 2013)

crearuimte in aanbouw

Natalie Lemmers (foto), educator van de afdeling Educatie van de Paramaribo Zoo heeft Stichting Unu Pikin gevraagd de inrichting voor de nog te bouwen educatieve ruimte te verzorgen. Regelmatig brengen schoolklassen een bezoek aan de Zoo. Voor de kinderen worden lessen gegeven of knutselactiviteiten georganiseerd over de dieren en het milieu. De Zoo had echter te weinig meubilair om deze activiteiten goed uit te voeren

De donatie van 40MM, de sponsorloop die elk jaar in Noord-Holland wordt gehouden, is gebruikt voor deze aanvraag, aangevuld met de opbrengst van de boekenmarkt van afgelopen maart. Zo konden we de Zoo aan 4 mooie grote en vooral stevige groepstafels helpen, natuurlijk met de bijbehorende stoelen. Ook heeft mevr Lemmers een heleboel natuur-dvd's en kinderboeken over oa. spinnen en slangen bij ons opgehaald�. Lekker griezelen!

- top / home -


KASTEN VOOR DJUMU
(juni 2013)

op weg naar djumu

In de vorige nieuwsbrief hebben we geschreven over Ton en Cornelieke, die in Nederland geld hadden ingezameld om in Suriname projecten te kunnen ondersteunen. Een van die projecten is gevestigd in Djumu, een dorpje aan de Boven-Surinamerivier. Dorpsbewoner Leo Apoki organiseert regelmatig leesmiddagen voor de kinderen uit zijn dorp en omliggende dorpjes. Daarvoor maakt hij gebruik van het gemeenschapshuis.

Elders op de website hebben we geschreven over Ton en Cornelieke, die in Nederland geld hadden ingezameld om in Suriname projecten te kunnen ondersteunen. Een van die projecten is gevestigd in Djumu, een dorpje aan de Boven-Surinamerivier. Dorpsbewoner Leo Apoki organiseert regelmatig leesmiddagen voor de kinderen uit zijn dorp en omliggende dorpjes. Daarvoor maakt hij gebruik van het gemeenschapshuis.

Foto: De spullen voor Djumu worden in de truck geladen. Eerst 3 uur met de truck en daarna nog zo'n 5 uur met de korjaal over de Boven-Surinamerivier.

- top / home -


DRIE SELECTIERONDES
(juni 2013)

westfriese bibliotheken

Al jaren sturen we boeken vanuit Nederland naar Suriname. Dat doen we niet voor niets: er is een groot gebrek aan leesboeken. De ideale situatie zou zijn dat elke school een bibliotheek heeft en de school in staat is zelf boeken aan te schaffen. Bij voorkeur zijn dat boeken van Surinaamse kinderboeken-schrijvers want die verhalen en dat taalgebruik sluiten goed aan bij de kinderen. Zo leren de kinderen het beste: van herkenbare verhalen naar moeilijker en onbekend. Helaas zijn de scholen voor de aanlevering van hun boeken afhankelijk van anderen.

Maar ze kunnen niet zomaar alles in hun boekenkasten zetten. Bij onze organisatie in Nederland vindt de eerste selectie plaats. De boeken met t� Hollandse of Europese onderwerpen worden niet verscheept. Eenmaal in Suriname aangekomen vindt de tweede selectie plaats, omdat er wegens de grote hoeveelheden soms wel eens een verkeerd boek tussendoor glipt. Daarna vindt de derde selectie plaats. De mediatheek-juf bepaalt zelf welke boeken zij geschikt vindt voor de kinderen van haar school.

- top / home -


BIEB VOOR OS PETUNIASTRAAT
(mei 2013)

het team

De openbare lagere school aan de Petuniastraat heeft dankzij het Presidenti�le Taskforce een nieuw mediatheekgebouw gekregen. Dit gebouw biedt ruimte aan een ict-lokaal en een bibliotheek. Maar die bibliotheek was nog niet ingericht en dus kwam mevr Valies, mediatheekmedewerker, bij ons terecht met de vraag of wij konden helpen.

logo

Sinds 1975 zamelt Stichting KICI Kledinginzameling overtollig textiel in. Het resultaat van deze activiteiten gaat volledig naar het goede doel. KICI heeft ons eerder geholpen met een reddingsvestenproject voor de Boven-Surinamerivier. Deze keer hadden we geld ontvangen voor de inrichting van een bibliotheek. En dus paste vraag en aanbod heel goed bij elkaar!

os petuniastraat

De school heeft 542 leerlingen, verdeeld over 2 lokaties. Deze 2 lokaties worden door een drukke straat van elkaar geschieden (de Petuniastraat). Wanneer de kinderen van de ene lokatie de bieb op het andere terrein bezoeken, doen zij dit altijd samen met de juf.

Nu bezoeken de kinderen de nieuwe bibliotheek met nog meer plezier. Unu Pikin heeft de inrichting verzorgd, bestaande uit boekenkasten, rekken, grote groepstafels met stoelen en een kleuterhoek met een groepstafel en kleine stoeltjes. Voor de biebjuf zijn een bureau en afsluitbare kast gemaakt. Zij is al meerdere keren in de werkplaats geweest om boeken voor de bibliotheek uit te zoeken. De collectie zal langzaamaan verder worden aangevuld. Een bibliotheek heeft ten minste 5 boeken per kind nodig. Voor deze school komt dat dus op zo'n 3000 boeken.

- top / home -


TOCO-PROJECTEN
(januari 2013)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 15:

De projecten die gefinancierd worden uit het budget van Ton en Cornelieke zijn we voor het gemak ToCo-projecten gaan noemen. Zo ondertekenen zij vaak briefjes en mails, dus leek het ook van toepassing op deze projecten. Zonder hun inzet (en die van hun achterban) konden deze projecten tenslotte niet worden uitgevoerd. Hieronder een korte opsomming.

os balona

In juni hebben Ton en Cornelieke een bezoek gebracht aan de OS Balona. Deze lagere school had een nieuwe ruimte voor een bibliotheek van Suralco gekregen, en heeft Unu Pikin gevraagd de inrichting te verzorgen. Op de foto zie je dat de boekenkasten van de OS Balona nog niet vol zijn. Mediatheekmedewerker Roxanne komt binnenkort weer boeken halen.

huize margriet

De inrichting van de bibliotheek voor Huize Prinses Margriet is gefinancierd door de 40MM Wandelloop aangevuld met ToCo. Op 20 november, de 43ste jaardag van het bejaardenhuis, is de bibliotheek geopend. Unu Pikin heeft het meubilair en de groot-letter-boeken gedoneerd. Mevr Wijndal houdt erg van lezen en is dolblij met de nieuwe bibliotheek voor Huize Margriet (foto).

Een deel van het ToCo-budget is gebruikt voor wat extra's voor de werkplaats. Zo is oa een stalen plaat voor de werktafel van de lasafdeling gekocht en zijn er 2 handschuurmachines aangeschaft.

schudmachine

Ton en Cornelieke hadden in Nederland allerlei goederen ingezameld, zoals boeken, speelgoed, kleine en grote gereedschappen,. Bijna alles kon mee met partnerorganisatie SHPS te Rotterdam. Zij hebben financi�le ondersteuning voor hun containertransporten ontvangen. De verfschud-machine van Koopman Diensten BV uit Nieuwegein was echter wat te groot en zwaar(zie foto!) en is afzonderlijk naar Suriname verscheept.

In Djumu (een dorpje aan de Boven Surinamerivier) worden door dorpsbewoner Leo Apodi leesactiviteiten georganiseerd. Ton en Cornelieke hebben tijdens hun verblijf in Suriname een doos kinderboeken naar het dorp gebracht. Nu gaan we werken aan de inrichting van een mooie leesruimte in het gemeenschapshuis. Wordt vervolgd!

- top / home -


KADOOTJES UITPAKKEN
(januari 2013)

Ingrid en Clara

Zodra de dozen vanuit Nederland in Suriname zijn aangekomen, begint het leuke werk. Het is altijd weer een verrassing voor de vrijwilligers wat ze zullen aantreffen, het lijkt op kadootjes uitpakken. En het leukste van deze kadootjes is, dat we alles mogen doorgeven.

kadootjes kadootjes

Voordat de spullen naar Suriname gaan, vindt er een eerste selectie plaats. Daarna wordt het in Suriname gesorteerd, zodat alles op de juiste plek terechtkomt. In korte tijd waren 3 containers van SHPS in Suriname aangekomen en moesten honderden dozen worden gesorteerd. Vrijwilligers Ingrid en Clara (foto), Marion, Marloes en Lois hebben deze 'kadootjes' uitgepakt.

In oktober hebben we aan kinderen van de OS II Geyersvlijt schoolpakketjes kunnen uitdelen. Vorig jaar konden we meer scholen ondersteunen, maar omdat we dit jaar weinig materialen hadden, hebben we ons moeten beperken tot onze vaste 'adoptieschool'. Inmiddels zijn er heel veel pennen, mappen en mooie tassen vanuit Nederland gearriveerd, dus kunnen we binnenkort ook weer kinderen op andere scholen een pakket geven.

Vrijwilliger Maukje heeft in december scholen en andere organisaties opgebeld om hen op te roepen materialen te komen halen. Ruim 30 enthousiastelingen hebben daarop gereageerd, waaronder Stg Vonzell (huiswerkbegeleiding), Stizona (voor mensen met een beperking), Stg Sam (voor minder draagkrachtige studenten), Peuterschool Emanuel, lagere scholen Pandit R. Sheoratanschool, O.S. Winti Wai en St Wilhelmus, en scholen voor voortgezet onderwijs, de Salvatorschool, de Anton Resida-school en de EH Cabellschool.

Kleding en knuffels worden bij het inpakken van de dozen als verpak-kingsmateriaal gebruikt, om er voor te zorgen dat de boeken of computers niet gaan schuiven. Deze keer is de kleding gegaan naar een bunkop'serie (rommelmarkt) om fondsen te werven voor het onderhoud van de Saronkerk. Voor de dozen gele shirts van Zwembaden Hoorn en de groene shirts van volleybalvereniging De W�ldtjers zoeken we nog een goede bestemming.

- top / home -


BOEKEN, BOEKEN, BOEKEN...
(december 2012)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 15:

ente tussen de boeken

Tot 2009 werd ProBiblio vanuit de provincies Noord- en Zuid-Holland gefinancierd voor de bibliobus, als bibliotheekvoorziening voor kleine kernen. Daarna werd de service hier en daar overgenomen door de gemeenten, maar langzaamaan werden steeds meer bussen opgeheven. Zo kwam een grote voorraad boeken vrij voor Suriname. In het magazijn te Hoofddorp mochten onze vrijwilligers de boeken zelf uitzoeken (zie foto rechts), waarna ze alle boeken van een stempel met 'afgeschreven' moesten voorzien. Jurrian Dekkers: "We hebben 3 dagen werk gehad om de boeken te stempelen en in dozen te doen. We konden daar ook van een lunch gebruik maken, verder was er voldoende koffie, thee of warme chocolade melk!" Het heeft 3 busritten, vele uren sorteren en stempelen en heel wat spierkracht gekost, maar dat zijn die ruim 13.000 boeken voor Suriname meer dan waard!

Verder hebben we boeken opgehaald bij bibliotheken te Stedebroec, Wognum, Wervershoof, Medemblik, Ursem, De Goorn, Bussum, Zoetermeer en Hoofddorp. Ook heeft de PI Schutterswei in Alkmaar informatieve boeken gedoneerd. En hebben we veel boeken en andere materialen van particulieren ontvangen: Saskia, Leo, Mia, fam. Bernhard, Joke, mevr. Hoost, fam. Haker, Marijn, Anne en alle anderen bedankt voor jullie steun!

- top / home -


DONATEURS BEDANKT!
(december 2012)

medewerkers, vakantiewerkers, vrijwilligers

We hebben in al heel wat namen genoemd. Hier niet de namen van grote gevers, maar juist van de kleinere maar trouwe ondersteuners. De heer Jos van Eijndhoven, mevr. Mak, fam. Bijl, fam. Broersma, mevr. Neutel en mevr. Kracht ondersteunen ons al meer dan 5 jaar. Maar ook fam. Wit, fam. Visch, fam. Otten, fam. Mercx, fam. Suman, fam. Meijne, dhr. Ascherman, fam. Freesen, mevr. Haisma, mevr. Kalfsbeek, dhr. Putman, dhr. Dusseldorp, fam. Dekker, fam. Dekkers en fam. Elshot geven regelmatig steun.

Ook ontvangen we af en toe wat grotere bedragen, zoals de opbrengst van de collecte van de Diaconie Protestantse Gemeente HZB (�560), of van de Vincentiusvereniging uit Zoetermeer (�500), of (zoals ieder jaar) van de 40MM Sponsorloop (deze keer �550). Maar we mochten ook n�g grotere bedragen ontvangen! Deze gaan we aan een specifiek project besteden, dus daarover kun je later meer lezen. Bijvoorbeeld de opbrengst van de acties van de 1%Club (�2956) en de tweede bijdrage van Scarlet Ibis (�3500) worden besteed aan de inrichting van 2 schoolbibliotheken.

- top / home -


MAATSCHAPPELIJKE APPELTAART
(november 2012)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 15:

zonnewijzer

Op de Maatschappelijke Beursvloer, zo heet het initiatief van het Vrijwilligers-punt West-Friesland, kunnen bedrijven en maatschappelijke organisaties 'handelen' in vrijwilligerswerk en andere vormen van ondersteuning. Op de beursvloer van afgelopen november heeft Henne Dekkers weer een aantal mooie deals kunnen sluiten.

Net als vorig jaar zal Camarate, ICT dienstverlener uit Grootebroek, een aantal uren controle-werkzaamheden uitvoeren op computers en printers die naar Suriname gaan. Nieuw dit jaar is de afspraak met Sportservice Noord-Holland, afdeling West-Friesland in Nibbixwoud. De deal is als volgt: nieuwe sportkleding voor Suriname in ruil voor appeltaart!

Foto: In januari heeft Henne Dekkers de appeltaarten overhandigd aan Agaath Bakker, in ruil voor mooie sportkleding.

- top / home -


BOEKEN EN NOG WAT...
(juli 2012)
 

Heel wat mensen verspreid in Nederland weten dat ze boeken en materialen aan Unu Pikin kunnen geven, zodat die in Suriname een tweede leven krijgen. In de afgelopen 6 maanden is de bus 20 keer uitgereden om spullen op te halen of weg te brengen. Het is zo'n grote Mercedes-bus, extra hoog en extra lang, dus kun je nagaan hoe veel daar in kan!

zonnewijzer

Er zijn boeken opgehaald bij de bibliotheken in de Goorn, Hoofddorp, Bussum en Stedebroec. Er zaten romans bij die in Suriname worden verkocht op de boekenmarkt. De kinderboeken worden gebruikt voor de ondersteuning van schoolbibliotheken. Drie Nederlandse scholen hebben ook boeken gegeven voor de Surinaamse scholen: de Wilhelminaschool te Huizen, de G. Th. Rietveldschool te Badhoevedorp en de Zonnewijzer uit Hoorn. Die laatste was maar een klein stukje rijden vanaf de verzamellocatie in Hoorn!

Op de foto staat Raelle Schipper van de Zonnewijzer uit Hoorn. Die Nederlandse lesmethodes zijn meestal niet geschikt voor Suriname, omdat de scholen met een vastgesteld curriculum werken. Maar d�ze boeken gaan als leesboekjes naar de bibliotheken.

De Dikke Deur Kinderopvang heeft houten speelgoed gegeven, en verder hebben we computers, gereedschappen, spellen, t-shirts, knuffels en linnengoed ontvangen. Bedankt!!

- top / home -


BEDRIJFSKLEDING, VEILIGHEID EN MACHINES
(juni 2012)

de bedrijfskleding

Stichting Bethesda Nederland-Suriname is in 1902 opgericht om leprozen in Suriname te ondersteunen. Het is waarschijnlijk de oudste op Suriname gerichte charitatieve instelling in Nederland. In 2007 is de doelstelling verbreed, en sindsdien richt men zich ook op mensen met een beperking 'in het algemeen' en zo kwamen ze bij ons terecht.

Bij veel bedrijven hebben de medewerkers offici�le werkkleding. Ook op straat, op weg van huis naar werk, worden deze mensen (h)erkend als werknemers. Zeker voor mensen met een beperking is het hebben van een baan iets waar je trots op kunt zijn, dat is in Suriname tenslotte niet vanzelfsprekend. Om ook onze medewerkers de kans te geven hun 'waarde' te tonen, hebben wij dankzij een bijdrage van Bethesda bedrijfskleding laten maken. Alle medewerkers hebben polo's, broeken en schoenen gekregen. Niet alleen mooi voor op de werkplaats, maar ook voor onderweg.

Daarnaast hebben we allerlei materialen voor de persoonlijke veiligheid kunnen aanschaffen, zoals oordopjes, veiligheidsbrillen, handschoenen en stofkappen. Safety first!

En we hebben een aantal hele mooie gereedschappen kunnen kopen, waarvan de afkortzaag voor hout echt ons troetelkindje is. Nu kunnen we mooi �n veilig die moeilijke hoeken zagen.

- top / home -


BIEB VOOR OS II TAMANREDJO
(mei 2012)

os II tamanredjo

Op vrijdag 25 mei is de nieuwe bibliotheek van OS II Tamanredjo officieel geopend. De inrichting is gerealiseerd door Stichting Unu Pikin, dankzij financi�le ondersteuning van Scarlet Ibis Foundation. Dit is een Nederlandse organisatie die over de Hele wereld kleinschalige projecten ondersteunt.

De 380 leerlingen van de school maakten eerst 3 jaar gebruik van een bibliotheek die zij met de bus moesten bereiken. Dit kostte veel tijd en geld. Daarna liet de schoolmanager dhr. Steve Semoedi de boeken naar de kinderen toe komen. Elke week werd bij de bibliotheek een auto vol geladen met boeken, waaruit de kinderen een keuze moesten maken. Dit was natuurlijk ook verre van ideaal. Maar nu kunnen de kinderen eindelijk van een eigen bibliotheek met voldoende boeken gebruik maken.

os II tamanredjo

De Schoolmediathekendienst (SMD), een subafdeling van het Bibliotheek-wezen van het Minov heeft hard gewerkt aan de inrichting van de ruimte. Onder leiding van het sectiehoofd mevr. Marie Langguth-Djoehari is de bibliotheek opgezet, is de ruimte ingericht en van boeken voorzien.

Schoolmanager Steve Semoedi is via Marie Langguth-Djoehari in contact gekomen met Susanne Dekkers van Stichting Unu Pikin. De stichting wilde de school graag helpen met de inrichting, de computers en de boeken voor de bibliotheek, om zo de lang gekoesterde wens van de schoolmanager in vervulling te laten gaan.

- top / home -


NEDERLANDSE AMBASSADE STEUNT UNU PIKIN
(mei 2012)

Lekker fietsen! Op 16 mei ontving Stichting Unu Pikin in Suriname een cheque t.w.v. ruim � 1000,- van de plaatsvervangend ambassadeur Robert Petri van de Nederlandse Ambassade. Dit was de opbrengst van het jaarlijkse Koninginnedag-feest dat te Paramaribo werd georganiseerd. Stichting Unu Pikin mag deze schenking gebruiken voor de fietsenwerkplaats, het nieuwe project van de stichting.

Op 30 april hielden Hotel Torarica, de Surinaamse Brouwerij, KLM en de Nederlandse ambassade een groots Oranjefeest ter gelegenheid van Koninginnedag. Ruim 500 gasten, Nederlanders en Surinamers, genoten van muziek, dans en natuurlijk haring, kaas en bitterballen. De opbrengst van de tickets van dit feest gaat naar het goede doel. De sponsors kozen voor de fietsenwerkplaats van Stichting Unu Pikin.

de cheque is overhandigd

Afgevaardigden van de ambassade, de KLM en Hotel Torarica kwamen op de fiets naar de werkplaats. In Suriname zijn er steeds meer mensen die de fiets pakken. Deze groep gaf in ieder geval het goede voorbeeld en vielen met hun oranje shirtjes erg op. Bij de werkplaats aangekomen, overhandigden zij de cheque aan de fietsenmaker-instructeur en de medewerkers. Daarna stond de ruim 30 minuten durende terugtocht, in ruim 30 graden Celsius, nog voor de boeg.

De groep van links naar rechts: Max Resomardono (Torarica), medewerker Gladwin Fullington, Robert Petri (Nederlandse Ambassade), vrijwilliger-fietsenmaker Leo de Graven, fietsenmaker-instructeur Vincent Monkau en Bianca Blom (KLM)poseren samen met de cheque van SRD 5000,-.

- top / home -


BIBLIOTHEEK VOOR SHRI BRAHMASCHOOL
(januari 2012)
 

Dankzij een grote financi�le bijdrage van de PKN Gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker konden we weer een school aan een nieuwe bibliotheek helpen. Door een medewerker van de afdeling Onderwijsbibliotheek van het Ministerie van Onderwijs, werden we geattendeerd op de Shri Brahma School. Het schoolhoofd mevrouw Sheombarsing heeft dankzij allerlei donaties een mooie bibliotheek kunnen laten bouwen. Nu alleen de inrichting nog.

transport boeken

Op vrijdag 6 januari heeft een delegatie van Stichting Unu Pikin een bezoek gebracht aan de school te Leiding 9. Dit is een gebied met veel kleinschalige tuinbouw en veeteelt, net buiten Paramaribo. De Shri Brahma School hoort bij het overkoepelend schoolbestuur van het Hindoe�stische Sanatan Dharm.

Op de school werd de groep hartelijk ontvangen door het schoolhoofd en de leerkrachten. Nadat alle klassen bezocht waren, en hier en daar wat foto's waren gemaakt, werd de ruimte voor de nieuwe bibliotheek bekeken en opgemeten. Een prachtige ruimte met veel mogelijkheden.

De opening van de bibliotheek vindt op 23 februari plaats. V��r die tijd moeten de medewerkers van de sociale werkplaats de boekenkasten, de tijdschriftenkast, de groepstafels, de computer-tafels, de kleuterhoek, de stoelen en het bureau voor de biebjuf af hebben.

Ook de boeken voor de bibliotheek zijn dan al gesorteerd en naar de school gebracht.Voordat de school de boeken kan gebruiken, worden ze stapsgewijs, per 150 boeken, ingeschreven door de afdeling Onderwijsbibliotheek.Maar op de feestelijke dag zullen alle kinderen en leerkrachten ook nog een nieuw boek ontvangen.

- top / home -


REDDINGSVESTEN VOOR SCHOOLKINDEREN
(januari 2012)

logo

Eerder hebben we verteld over het Zwemvesten-project dat we dankzij een donatie van KICI kunnen uitvoeren. Inmiddels weten we dat het niet om zwemvesten gaat, maar om reddingsvesten. Zwemvesten zijn als ondersteuning bij kleine problemen op het water (de barracuda die je probeert te vangen is te groot en trekt je de boot uit). Reddingsvesten zijn noodzakelijk in geval van een ongeluk. Door de vorm van het vest blijft je hoofd boven water, ook als je bewusteloos bent. Tot zo ver ons leer-moment�

schoolboot grantatai

Sinds 2011 is het verplicht voor bootsmannen van korjalen die als openbaar-vervoer-boten en schoolboten fungeren om reddingsvesten te hebben. De Maritieme Autoriteit Suriname probeert deze wet te bekrachtigen, maar voor veel bootsmannen is het financieel niet mogelijk deze investering te doen. Ook de schoolboten die kinderen over de snelstromende rivieren in het binnenland vervoeren, hebben zelden voldoende reddingsvesten.

kinderen grantatai

Eind oktober hebben 14 scholen aan de Boven Suriname-rivier en de Gran Rio reddingsvesten van KICI&Unu Pikin ontvangen. De 752 vesten zijn over de rivier naar de dorpen gebracht en aan de hand van een inventarisatielijst aan de schoolleiders overhandigd. De schoolleiders kregen instructie over het 'goed gebruik' van de reddingsvesten en tekenden een overeenkomst.

kici en unu pikin

Begin januari hebben afgevaardigden van Unu Pikin een controlereis uitgevoerd om te zien hoe de vesten werden gebruikt. Op een paar scholen was de eerste instructie niet goed overgekomen en werden de vesten nog niet gebruikt. Op een aantal scholen werden de vesten wel gebruikt, maar kon nog een en ander verbeterd worden. Op de helft van de scholen werden de vesten direct al goed gebruikt. Vanuit de schoolleiding zijn de leerkrachten ge�nformeerd, is nagedacht over een opbergsysteem en hebben de kinderen een eigen leenvest, dat zij zelf moeten schoonhouden. Bovendien vinden de kinderen het stoer om hun vest te dragen, omdat ze dan op toeristen lijken.

kleuters semoisi

De scholen die reddingsvesten hebben ontvangen zijn: OS Brokopondo, Frans Jozef Pryor-school (Tapoeripa), EBG-school Doewatra, OS Grantatai, EBG-school Botopasi, OS Dan, OS Godo, Kapitein Mango-school (Semoisi), Kankantri-school (Masiakriki), EBG-school Djoemoe, Bah�'i-school (Bofokule), Kapitein Mango-school II (Ligorio), EBG-school Kajana, Makandi-school (Kajana).

- top / home -


KANTOORBOEKHANDEL
(november 2011)
 

Van Boekhandel Barends & Donkersloot te Amsterdam heeft Unu Pikin een grote voorraad etiketten, kladblokken, paperclips, enveloppen, plakband, spempelkussens, punaises, lijm etc ontvangen. Hiervan worden pakketten gemaakt voor de kantoren van sociale organisaties.

- top / home -


COMPUTERRUIMTE VOOR HET WAALDIJKCOLLEGE
(november 2011)
 

Eerder hebben we verteld dat we bezig waren computers te verzamelen voor het Waaldijkcollege te Paramaribo. Dit is de oudste praktijkschool van Suriname, opgericht in 1938. Het onderwijs is voornamelijk gericht op verzorgende beroepen, maar tegenwoordig hoort daar natuurlijk ook ICT-kennis bij. Deze school is meer dan een bori-skoro (kookschool), zoals het vaak negatief wordt gezegd.

computerruimte

Op 10 november 2010 kregen we het verzoek van het schoolhoofd Mevrouw Dubois of we de school wilden helpen met een computerlokaal. Dankzij een donatie van 40MM konden we het meubilair in de werkplaats maken. Deze organisatie houdt elk jaar een sponsorloop om zo geld op te halen voor goede doelen in Afrika, Oost-Europa en Zuid-Amerika.

Het duurde helaas lang voordat er voldoende computers beschikbaar waren. Eindelijk, op 15 november 2011, kon de computerruimte officieel in gebruik worden genomen, in aanwezigheid van leerlingen, genodigden en pers. De ruimte was trouwens al eerder 'in gebruik genomen', want de computerlessen begonnen zodra het eerste deel van de computers was geplaatst.

- top / home -


MILLENNIUMCHEQUE VAN GEMEENTE HOORN
(november 2011)

overhandiging

Op woensdag 23 november overhandigde wethouder Peter Westerberg een millenniumcheque aan Jurrian en Henne Dekkers van Stichting Unu Pikin. De stichting ontving deze cheque t.w.v. � 500,- ter ondersteuning van de nieuwe fietsenwerkplaats met leerwerktraject. Dit initiatief dient meerdere millenniumdoelen, zoals uitbannen armoede, alle kinderen naar school, zelfde rechten voor mannen en vrouwen en een duurzaam leefmilieu. Als milleniumgemeente steunt de gemeente Hoorn verschillende initiatieven van inwoners en organisaties die bijdragen aan het behalen van de millenniumdoelen.

- top / home -


PAPIER HIER
(juli 2011)

lading papier

Glenn Lashley is hoofd van Crescendo, een basisschool in Amsterdam Zuid-Oost. Tijdens zijn bezoeken aan Suriname heeft hij gezien dat scholen zich met heel weinig middelen moeten redden. Toen hij van een leerkracht hoorde dat zij het kopieerpapier uit eigen zak moest betalen, kreeg hij een idee�. Via zijn contacten in Nederland heeft hij 22 pallets gekleurd papier kunnen regelen en via Promatra BV naar Suriname laten verschepen.

kuldipsingh pallet 22

Dankzij medewerking van Kuldipsingh Equipment en Marizo Suriname werden de pallets op de plaats van bestemming gebracht. Scholen die interesse hadden in het papier, konden een aantal dozen bij Stichting Unu Pikin ophalen. Afgevaardigden van de scholen moesten een offici�le verzoekbrief meenemen, met vermelding van het aantal kinderen. Sommige scholen hadden het zo geregeld dat 1 schoolhoofd uit het cluster voor meerdere scholen kwam halen. De districtscommissaris van Para haalde direct voor 14 scholen uit zijn district op. Goed geregeld!

susanne regelt ophalen districts commissaris

De scholen werden met een advertentie op de hoogte gebracht. De eerste dag, dinsdag 19 juli 2011 hebben 129 scholen en andere instellingen hun dozen met papier opgehaald. Sommige scholen namen meteen een bedankbrief of -kaart voor ons mee. Die zijn voor Glenn!

- top / home -


PAKETTEN DANKZIJ V&D
(juli 2011)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 12:

kleuters

V&D, een warenhuisketen met meer dan 60 filialen in Nederland, had allerlei spullen over, die zij aan Stichting Unu Pikin geschonken hebben. Het waren h��l veel 'spullen': schriften, kaftpapier, kaarten, tassen, sieraden, etuis, grabbelton-cadeautjes, schrijfblokjes, pennen, feestartikelen etc. Vier grote ongesorteerde pallets vol.

In Nederland is alles zo effici�nt mogelijk ingepakt om de containerruimte goed te benutten. Eenmaal in Suriname aangekomen is door stagiaire Marjolein hard gewerkt om er leuke pakketjes van te maken.

De eerste geschenktassen zijn gegaan naar alle kinderen van de Wanhatti-school. Dit was onderdeel van de feestelijke opening van de bibliotheek. Van de OS II Geyersvlijt hebben 65 kinderen al mooie schoolpakketten ontvangen. Nu wordt er gewerkt aan 70 pakketten voor kinderen van de Swami Virjanandschool. Daarna komen de B�chnerschool en de school in Kajana aan de Boven-Surinamerivier aan de beurt. Ook de leerkrachten hebben een leuk kadopakket ontvangen, met bijvoorbeeld fotolijstjes, kaarsenhouders of sieradendoosjes.

os geyersvlijt voor de juf tassen

In overleg met de school wordt bepaald welke kinderen in aanmerking komen voor een schoolpakket. In Suriname moeten de ouders zelf voor alle pennen, potloden en schriften voor hun kind of kinderen zorgen. Door de recente prijsstijgingen in Suriname, hebben steeds meer gezinnen het moeilijk. Deze pakketten zijn dus zeer welkom. Bedankt!

- top / home -


DIVERSE DONATIES
(juli 2011)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 12:

Imiloano

**Benny en Liesbeth Kuipers hebben december 2010 kerststukjes verkocht en de opbrengst aan Unu Pikin gegeven. In februari 2011 zijn ze naar Suriname gekomen om te zien waaraan hun bijdrage is uitgegeven.**** Mieke Muilwijk deed het juist andersom. Zij heeft als coordinator internationale stage van het Alfa College eerst een bezoek gebracht aan Suriname. Terug in Groningen heeft zij door middel van een boekenruil-actie onder de collega's flink wat geld verdiend voor Unu Pikin.**

**Dankzij een grote financi�le bijdrage van de PKN Gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker kunnen we weer een school aan een nieuwe bibliotheek helpen. **** Op de foto zie je medewerker Imiliano die op de Fatima-school bezig is met de dievenijzers voor de bieb. De boekenrekken en tafels hebben we kunnen schenken, o.a. van de opbrengst van de boekenmarkt.**

**We hebben dozen met boeken ontvangen van PI Zwaag Hoorn, van bibliotheken in Almere, Bussum, Stede Broec, de Goorn en Zoetermeer. **** Van het St. Michael College uit Zaanstad hebben we weer computers gekregen. **** Mevrouw Linch heeft pakketten incontinentiemateriaal gebracht, die we doorgeven aan de opvang voor mensen met een beperking.**

**Nieuwe prenten- en leesboeken hebben wij dankzij Prema Mahadewsingh van de NTR (voorheen NPS, Teleac en RVU) gekregen. De prentenboeken gebruiken we voor de geschenkpakketjes voor de kleuters en eerste klassers.**** Het Surinaamse COBO Holding heeft dozen met etuis, pennendoosjes en grote schriften gegeven. Deze zijn ook verwerkt in de schoolpakketten.**

Deze, en alle andere gulle gevers willen we hierbij hartelijk bedanken!!

- top / home -


COMPUTERPROJECT "SCHAGEN"
(juni 2011)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 12:

Elders op website heb je al wat kunnen lezen over de bijna 40 computers die we van de gemeente Schagen hebben ontvangen. De computers zijn geschonken zonder harde schijven, zodat er geen gevoelige informatie naar buiten kan komen. Je weet immers maar nooit�

calorschool

Koos, de computer-vrijwilliger in Nederland, had ruim 40 werkende harde schijven verzameld, ter vervanging van de verwijderde schijven. Eenmaal in Suriname aangekomen, bleken de meeste het helaas niet meer te doen. Misschien was de kou, of juist de warmte of het vocht tijdens het containertransport wat te veel geweest.

P.J. Service, een computerbedrijf in Paramaribo, kreeg er maar 13 aan de praat. Hun deskundigen hebben de computers gratis in orde gemaakt en van de juiste programma's voorzien. Deze computers zijn naar de Calorschool gegaan, een mulo-school in Paramaribo. Zij hadden het lokaal op orde en zaten met smart te wachten op de computers. Unu Pikin- medewerker Rivesh heeft met 2 anderen de computers, monitors, toetsenborden en muizen geplaatst. De school heeft ook een printer en boxen gekregen. Voor de OS Javaweg (een lagere school in Lelydorp) hebben we een andere oplossing kunnen vinden. Zij waren erg blij met de laptops die door Helga in Nederland waren verzameld. Helaas zitten de mensen van de Waaldijkschool, een school voor praktijkonderwijs, nu nog te wachten.

We hebben jouw hulp nodig om dit computerproject tot een goed einde te brengen. Misschien heb je nog wel zo'n goed werkende grijze computerkast op zolder staan. Zo een die je al heel lang niet meer hebt gebruikt, omdat je nu zo'n mooie kleine of een laptop hebt, of alleen nog maar met je blackberry werkt. D�e harde schijf uit die kast hebben we nodig!

- top / home -


WANHATTI KRIJGT EIGEN BIBLIOTHEEK
(juni 2011)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 12:

Het 500 inwoners tellende dorp Wanhatti ligt aan de Cotticarivier, op ongeveer 3 uur rijden vanaf Paramaribo. De EBG-school is recent opgeknapt en is nu een mooi stenen gebouw voor ruim 50 leerlingen.

lege ruimte weg vlaggenmast peneux

Mevrouw IJvelaar, het hoofd van de school, had Stichting Unu Pikin verzocht hen te ondersteunen met de schoolbibliotheek. In november 2010 hebben we een eerste bezoek gebracht aan het dorp en de ruimte voor de bibliotheek bekeken. Daarna is gezocht naar financi�le middelen, om de school te helpen deze wens te vervullen. Dat is gelukt!

Op vrijdag 3 juni werd de bibliotheek officieel geopend. Dit was een hele gebeurtenis. Er waren gezangen van de kinderen en leerkrachten, korte toespraken, een taalspelletje voor de kinderen en uiteindelijk de opening. Henk Peneux, voorzitter van Stichting Unu Pikin Suriname, mocht de openingshandeling verrichten. Dit alles werd gefilmd door het 10 Minuten Jeugdjournaal (www.jeugdjournaal.sr, uitzending 7 juni)

Als afsluiting van de feestelijke dag kregen alle kinderen een geschenktas met o.a. schriften, kaftpapier, pennen en een cadeautje uitgereikt. Alle kinderen kregen ook een nieuw leesboek of prentenboek.

En hiermee hielden de verrassingen niet op! Er waren ook 6 computers meegenomen, zodat de school een echte mediatheek kan inrichten. De leiders van het dorp, hoofdkapitein Dauwmatie en tweede kapitein Jimmy, wilden met eigen ogen zien dat de computers werden uitgeladen.

Stichting Unu Pikin heeft dit meubilair voor het kantoor en de bibliotheek kunnen schenken dankzij een grote donatie van de Louisa Stichting. De kasten, rekken, tafels en stoelen zijn in de sociale werkplaats gemaakt. Daarnaast heeft de school een mooie voorraad boeken ontvangen, voor de kinderen, de leerkrachten en de dorpsbewoners van Wanhatti.

tasjes tasjes kapitein IJvelaar

Fotoverslag van de opening van de nieuwe bibliotheek van de Wanhatti-school: *Schoolhoofd Mevr IJvelaar in de lege ruimte (bezoek nov. 2010). *26 km zandweg naar Wanhatti. * Vlaggenparade met bamboevlaggenmast. *Opening van de bieb door Dhr Peneux. *Geschenktasjes voor alle kinderen. *Hoofdkapitein Dauwmatie, mevr IJvelaar, 2e kapitein Jimmy en basha Dave (vrnl) in de bibliotheek. *Juf Dutsy IJvelaar is blij met het resultaat.

- top / home -


ZWEMVESTEN VIA KICI
(mei 2011)

kici

Sommige kinderen in het binnenland van Suriname moeten gebruik maken van de schoolboot, om zo een school in een ander dorp te kunnen bezoeken. Soms moet de bootsman de boot over een snelstromende sula manoeuvreren. Niet alle kinderen hebben een zwemvest, met alle risico's van dien.

Via via is Stichting Unu Pikin in contact gekomen met KICI, die geld beschikbaar had voor een zwemvestenproject. Stichting KICI Kledinginzameling zamelt al meer dan 35 jaar overtollig textiel in. Textiel wat nog draagbaar is wordt buiten Europa weer in omloop gebracht of geschonken aan kringloopwinkels en voedselbanken. Het resultaat van deze activiteiten, de winst, gaat volledig naar het goede doel.

sula

Een andere organisatie had het zwemvestenproject twv � 10.000.- ingediend bij KICI. Helaas waren zij uiteindelijk niet in staat het project te realiseren, maar KICI wilde het toch graag laten uitvoeren. Daarna is Unu Pikin gevraagd het project op zich te nemen. Wij willen natuurlijk graag meehelpen om de onderwijskansen van kinderen in Suriname te verbeteren. Daar hoort ook een veilige leeromgeving en schoolvervoer bij.

Op dit moment worden er contacten gelegd en afspraken gemaakt over de aanschaf, het transport en de verdeling van de zwemvesten. We houden je op de hoogte.

- top / home -


EEN TWEEDE LEVEN
(april 2011)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 12:

Dit is het verhaal over boeken die in Nederland worden ingezameld, verpakt, naar Suriname verscheept, gesorteerd en verspreid over scholen en andere instellingen. Daar krijgen die boeken weer een tweede leven.

Het verhaal van deze specifieke boeken loopt van juli 2010 tot mei 2011. Die boeken komen uit Tilburg, Goirle, Berkel-Enschot en Udenhout. Elk jaar ruimen de bibliotheken daar hun boekenkasten op en brengen zo ladingen boeken naar het oud papier. Op initiatief van Ineke Hamels zijn de kinder-boeken vanaf juli 2010 voor Suriname ingezameld.

In oktober zijn in totaal 55 bananendozen vol boeken naar de opslag in Hoorn vervoerd en in november naar de container die door Stichting Schoolhulpprojecten Suriname te Rotterdam wordt geladen. Na de tocht over zee, en een lange wachttijd in de haven van Paramaribo, werd de container pas half april 2011 vrijgegeven door de douane.

een wagen vol

Een deel van deze boeken had Ineke gereserveerd voor kindertehuis Nos Kasita, waar zij een bibliotheek heeft ingericht. De rest is gebruikt om andere instellingen en scholen te ondersteunen met hun bibliotheek. Boeken zijn opgehaald door o.a. de Kristus Koning-, de St�halin- en de Alexander A. Sweetschool, allen lagere scholen, de Hendrik-, de I.P.J. Berkenveld- en de Graaf von Zinzendorfschool, allen Mulo, de LBGO-scholen Latour en Theodoor Juda, etc. Op de foto staat Juf Ghiraw (l) van de 'OS Penny en Jon' samen met Juf Thakoer (r) van de 'Shri Ganeshschool'. Zij komen samen boeken halen voor hun schoolbibliotheken.

- top / home -


BOEKENLIJST
(december 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 11:

Zoals altijd hebben we weer veel boeken en andere materialen vanuit Nederland doorgegeven aan scholen en instellingen in Suriname. Deze keer geen lijst met namen, maar met aantallen.

vrijwilliger henne

In 2010 hebben we van zo'n 200 mensen en organisaties boeken, computers en andere materialen ontvangen. Al deze spullen zijn door 6 vrijwilligers opgehaald, gesorteerd, ingepakt en naar Rotterdam gebracht.

Vanuit Rotterdam zijn in 2010 10 containers van Stichting Schoolhulp-projecten Suriname verscheept. Daarin zat o.a. meubilair voor zo'n 30 scholen en meer dan 500 dozen met boeken voor Stichting Unu Pikin. In een doos zitten gemiddeld 25 boeken, dus hebben we dankzij SHPS 12500 boeken vanuit Nederland naar Suriname kunnen brengen.

Over het gehele jaar verspreid hebben ruim 60 scholen een bezoek gebracht aan de werkplaats. Zij hebben o.a. boeken voor hun schoolbibliotheek meegenomen. Daarnaast hebben we bezoek gehad van zo'n 35 andere instellingen, die computers, kleding of knuffels hebben gehad. Die laatste 2 dienen als vulmiddel bij de andere materialen, waaronder 72 dozen met computers en andere hardware. In december zijn de laatste 40 computers aangekomen en deze worden over 3 scholen verdeeld. Wordt vervolgd�

- top / home -


OKE, TOCH WAT NAMEN
(december 2010)
 

Hierboven staat een lijst met alleen aantallen, hier volgen wat namen: De Openbare School (OS) Ramnand-Sewbaran, de OS Santopolder, de OS Onverwacht, de Shri Vishnuschool, de St Thomas van Aquinoschool en Stichting Da mi soo uit Kayana hebben boeken ontvangen. De Jule Fernandesschool (speciaal onderwijs) heeft naast boeken, ook scharen en gummen gekregen. Technische boeken zijn naar het beroepsgericht onderwijs van de Theodoor Judaschool gegaan. Bejaardenhuis Fatima Oord heeft incontinentiemateriaal gekregen. Logopediemateriaal is door het Revalidatie Centrum opgehaald en Stichting WIN (Nickerie) heeft medische materialen en 3 schoonmaakkarretjes gekregen.

Stg Klein Duimpje gaat in Wanica een mediatheek opzetten. Ze hadden geld gespaard om tweedehands computers te kopen. Het geld was echter niet voldoende voor computers �n monitoren. Die monitoren heeft Klein Duimpje van Unu Pikin gekregen, evenals cd-rom's met educatieve spelletjes.

Verder zijn er een aantal computers gegaan naar OS Latour I, heeft vrijwilligersorganisatie SPS een kleurenprinter gekregen en heeft Gemeente Gods Kracht een computer (monitor, systeemkast, toetsenbord) en printer opgehaald. Dit ging allemaal op de brommer mee, met chauffeur �n bijrijder.

- top / home -


MATOEKOE
(december 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 11:

Een van de organisaties die materialen van Unu Pikin heeft ontvangen, is Matoekoe. Dat is een centrum voor opvang en begeleiding van kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Het centrum ligt in Lelydorp, in een mooie rustige omgeving. Er is interne opvang voor 16 pupillen en een dagprogramma voor maximaal 60 pupillen. Er wordt therapeutisch onderwijs gegeven, en op het terrein zijn een kaarsenmakerij, een papierwerkplaats, een keramiekwerkplaats, een stik- en vlechtwerkplaats en een biologische tuin te vinden.

randell

Matoekoe had al een bibliotheek, maar deze is recent uitgebreid met een mediatheek en speelotheek. De ruimte is zo ingericht dat de kinderen daar kunnen spelen. Omdat het om een heel specifieke doelgroep gaat, is niet zomaar elk materiaal geschikt. Gelukkig hadden we vanuit Nederland mooi materiaal ontvangen, waaronder een serie van Schatkist, met reuze prentenboeken en Schatkistboekjes met cassettebandjes en praatkaarten.

Verder hebben ze allerlei spelmateriaal gekregen, waaronder spellen over hoeveelheden, verschillen en overeenkomsten en oorzaak en gevolg. Ook hebben we letterdozen, houten dominospellen en een houten memoryspel doorgegeven. Verder zijn er puzzels, autootjes en natuurlijk allerlei leuke leesboeken. Er is voor elk wat wils in de nieuwe O-theek.

- top / home -


WERKBEZOEK NAAR WANHATTI
(november 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 11:

dorpje

Polke en Marjolein lopen stage bij Stichting Unu Pikin. Chantal is vrijwilliger en met z'n drie�n voeren ze de activiteiten van de kinderclub uit. Wekelijks worden er op 4 vaste lokaties kinderactiviteiten georganiseerd, maar dat is niet het enige dat zij doen. Hieronder volgt hun verslag van een speciaal werkbezoek aan Wanhatti.

"Op vrijdag 19 november reisden wij af naar het Marrondorpje Wanhatti, gelegen aan de Cotticarivier. Tijdens een rit van 2,5 uur rijden richting het oosten hebben we hagedissen, zapakara's en zelfs apen gezien.

open maken

In Wanhatti zagen we meteen het mooie nieuwe schoolgebouw. De EBG-school heeft 51 leerlingen, vanaf de kleuters tot de 6e klas. We kregen een rondleiding van het schoolhoofd mevrouw IJvelaar. Zij liet ons de plek zien waar de schoolbibliotheek moet komen. Deze lege ruimte komt hopelijk in de toekomst, met behulp van Stichting Unu Pikin, vol te staan met boeken en computers.

We hadden speciaal voor alle kinderen van de school een toneelles-programma gemaakt. De kinderen vonden dit erg leuk en deden goed mee. Ze deden bewegingen na, beelden mensen en dieren uit en speelden verhaaltjes.

bekijken

Na de toneellessen begon het overhandigen van boeken en knutsel-materialen voor de school. Het schoolhoofd riep alle kinderen bijeen om te kijken hoe de doos werd geopend. Uit de doos kwamen allerlei spullen zoals boetseerklei, papier, boeken voor de bibliotheek, pennen en handige dingen voor de juffrouw. De kinderen zongen een danklied en daarna vertrokken wij weer naar Paramaribo.

Wanhatti heeft een mooie school met veel leergierige kinderen. Wil je de kinderen in Wanhatti helpen zodat zij een bibliotheek krijgen? Stichting Unu Pikin heeft jouw hulp hierbij nodig!"

- top / home -


SCHOOLPAKKETJES
(november 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 11:

Op de OS II Geyersvlijt is de sociale werkplaats van Stichting Unu Pikin met haar activiteiten begonnen. Nog altijd worden de leerkrachten en de kinderen van deze school ondersteund.

met map eerste klas

De school staat in een arme wijk in Paramaribo. Op de school zitten kinderen met verschillende achtergronden, waarvan zo'n 60 kids afkomstig zijn uit een slechte 'sociaal economische positie'. Zij komen in aanmerking voor een dagelijks broodje, omdat zij anders vaak zonder eten naar school komen. Als extra ondersteuning hebben zij in november van Unu Pikin allemaal een schoolpakketje ontvangen.

In het pakketje zaten pennen, potloden, schriften, een schrijfblok of multomap en wat kleine cadeautjes, zoals een zeepje, spelletje, sleutelhangers of knuffeltje. Soms ontvangen we dit soort leuke materialen als kado van mensen die een bezoek brengen aan de werkplaats. En zo komen ze heel goed terecht!

- top / home -


MATERIALEN EN BOEKEN
(augustus 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 10:

De stichting heeft weer veel spullen uit Nederland mogen ontvangen. Deze spullen worden doorgegeven aan organisaties in Suriname. Meestal gaat het om boeken en (educatief-)spelmateriaal, maar soms zit er iets heel aparts tussen. Kindertehuis Ramoth van het Leger des Heils is nu de eigenaar van een grote tv met videorecorder en een hele voorraad educatieve video's. Matoekoe (voor mensen met een verstandelijke beperking) heeft boeken en kaarten van Veilig Leren Lezen ontvangen en Sports Unlimited Suriname (sport voor mensen met een verst. bep.) heeft sportboeken gekregen.

berseba

Een jonge bezoeker van de recreatie-zaal te Berseba legt de laatste hand aan de leesvitrine. Het Buurtouder-schap Berseba heeft een leeshoek ingericht. Stichting Lezen organiseert hier 1 keer per maand activiteiten voor de kinderen. Als ondersteuning voor dit initiatief hebben zij enige dozen met boeken ontvangen.

Leesboeken zijn oa gegaan naar de bibliotheken van de St. Tarsiciusschool, en de Shiramschool, beiden in Paramaribo, de St M. de Porresschool te Para, de Openbare School 1 te Meerzorg, de nieuwe bibliotheek in Gujaba (Boven Suriname), de OS te Kroonenburg (Marowijne)en de OS Bambi te Moengo. De volledige lijst is veel te lang om in de nieuwsbrief op te nemen!

Dankzij uitzoekwerk van vrijwilligster Aswantie hebben we ook weer speciale leveringen kunnen doen. Zo zijn religieuze boeken naar het Rooms Katholiek Bisdom gegaan, heeft de academie voor hoger kunst- en cultuuronderwijs (AHKCO) dozen met kunstboeken opgehaald en heeft de VPSI voor hun opleiding voor agogisch werkers, een encyclopedie en opvoedkundige boeken ontvangen. De Anton de Kom Universiteit kan de bibliotheek weer aanvullen met medische boeken en Huize Albertine en Fatima Oord, beiden voor seniorenburgers, hebben boeken en medisch materiaal ontvangen.

aaneen

Van Vereniging AANEEN hebben we een aantal dozen met boeken en andere materialen ontvangen die we hebben opgenomen in onze voorraad. Van SBO De Delta uit Appingedam hebben we ontwikkelingsmateriaal ontvangen, waaronder letterdozen, een poppenkast, kleuterbestendige garages en puzzels, een schoolbordje en een grote kist constructiemateriaal. Deze mooie spullen zijn nu in grote dozen onderweg naar Suriname.

- top / home -


FONDSENWERVING
(augustus 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 10:

Leerlingen van het Vathorst College in Amersfoort hebben een beurs georganiseerd waarmee ze goede doelen onder de aandacht van bezoekers moesten brengen. Stichting Unu Pikin heeft hiervan een kleine donatie ontvangen

Schrijver Ramdhani maakt regelmatig een bijdrage over van de verkoop van zijn boek Yorka Torie 2, als steun voor de projecten. Elders op deze website staat meer info over deze actie

Fondsenwervingsacties hoeven niet altijd groot en meeslepend te zijn. Heb jij een leuk idee om geld op te halen voor Suriname? We willen je graag helpen dit idee te realiseren, bijvoorbeeld met informatiebrieven of een foto- of filmpresentatie. Neem gerust contact met ons op!

- top / home -


A.R. EINAARSCHOOL
(augustus 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 10:

in de klas uitladen

De A.R. Einaarschool is een lagere school en ligt in Para, ongeveer 1 uur rijden van Paramaribo. Deze school heeft in 2008 een deel van het schoolmeubilair kunnen laten renoveren, dankzij financi�le ondersteuning van De van Asch van Wijkschool en de Koningin Wilhelminaschool uit Rotterdam. In februari heeft een delegatie van deze scholen opnieuw een bezoek gebracht aan de A.R. Einaarschool. Toen is besloten dat het tijd werd om ook de rest van de klassen van verbeterd schoolmeubilair te voorzien. Inmiddels hebben de eerste leveringen plaatsgevonden. De rest zal voor het nieuwe schooljaar in de klassen staan.

Mevr. Overman is nu 4 jaar schoolhoofd en in die 4 jaar is er veel veranderd. Zij is net als de kleuters en de kinderen van de leerschool �rg tevreden. De kinderen van de A.R. Einaarschool helpen dan ook graag mee met uitladen van de nieuwe tafels en stoelen. Speciaal voor hun school is het frame van het meubilair blauw geschilderd.

- top / home -


BIBLIOTHEEK
(juli 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 10:

De directie van Stichting Unu Pikin ontving een brief van Mevr. Muntslag, schoolhoofd van de Giovanni Montinischool te La Vigilancia. Deze LBGO school (lager beroepsgericht onderwijs) ligt 1 uur rijden vanaf Paramaribo, vlakbij de Einaarschool. Het schoolhoofd verzocht in haar brief om extra boekenrekken voor de bibliotheek. Dit was een reden voor Susanne Dekkers en donateurs Anne en Jannie om een bezoek te brengen aan La Vigilancia.

uitladen juf annie

De school staat op een door palmen omzoomd terrein en grenst aan het terrein van de Heilig Hartschool. Deze twee scholen maken gebruik van dezelfde schoolbibliotheek, die Unu Pikin al jaren geleden had voorzien van kasten en boeken. Om aan de vraag van alle leerlingen, van 4 jaar tot 18 jaar oud te kunnen voldoen, heeft de bibliotheek een brede collectie boeken. Het waren er inmiddels zoveel dat het onmogelijk was ze goed neer te zetten. Maar met de drie extra dubbelzijdige boekenrekken en de boekenkast, ziet het er beter uit en kunnen de kinderen makkelijker een boek uitkiezen.

Juffrouw Annie werkt als biebjuf voor de Heilig Hartschool en de Giovanni Montinischool. Ze neemt de nieuwe boekenrekken meteen in gebruik.

- top / home -


PAKKETTEN KATOORARTIKELEN
(maart 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 10:

Nog v��r hun vakantie naar Suriname hadden Louk en Meta in Nederland allerlei kantoorartikelen verzameld: kladblokken, pennen, stiften, post-its, schrijfblokken, enveloppen, fineliners, paperclips, sleutelhangers etc. De voorraad was te groot om in de koffer mee te nemen, dus is het materiaal in dozen met de zeecontainer naar Suriname verscheept. Na aankomst heeft vrijwilligster Petra de spullen uitgezocht en er pakketten van gemaakt.

Kinderen van de AR Einaarschool

De OS II Geyersvlijt (waar de werkplaats gevestigd was) heeft een pakket ontvangen. Verder de A.R. Einaarschool en de Heilig Hartschool (staan ook genoemd in nieuwsbrief 10), de Swami Viryanandschool (een armere school in de buurt van de huidige werkplaats), en de Louis Braille school (een school voor kinderen met een visuele beperking).

Daarnaast zijn er kleinere pakketten gegaan naar de kantoren van Stigesu, dagopvang voor mensen met een verstandelijke beperking, en de NSBS, de Nationale Stichting Blindenzorg Suriname.

We hebben veel mensen blij kunnen maken. Bedankt!

- top / home -


BOEKENKASTEN VOOR INHEEMSENDORP
(februari 2010)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 10:

Op dinsdag 16 februari heeft Stichting Unu Pikin boekenkasten en bibliotheekboeken gebracht naar de Openbare School Matta. Deze school heeft geen ruimte voor een bibliotheek, maar Unu Pikin heeft voor elke klas een boekenkast gemaakt. Zo kunnen de kinderen toch gebruik maken van deze nieuwe voorraad leesboeken en informatieve boeken.

Terug in de klas bedanktbrief Dans Volkslied

We zijn met een kleine delegatie naar Matta gereden om de materialen officieel te overhandigen. Matta is een Inheemsendorp, 60 km ten zuiden van Paramaribo, waar mensen van de Arowak-stam wonen. De leerlingen van de school hebben het Surinaamse volkslied in het Arowak gezongen en een dansoptreden verzorgd. Daarna deden de kinderen hun schooluniform weer aan en hebben de oudste leerlingen de kasten en dozen met boeken uitgeladen. Deze werden meteen in de klassen geplaatst.

Als bijzondere activiteit hebben de begeleiders van de kinderclub van de stichting, Club Unu Pikin, een kinderprogramma verzorgd. In elke klas en op het schoolerf werden in groepjes allerlei taalstimuleringsactiviteiten gedaan, zoals woordspelletjes en toneelspelletjes.

Spel Nieuwe kast Uitladen Vrachtwagen

Deze schenking was mogelijk dankzij opbrengsten van de boekenmarkt, de sponsorloop van 40MM uit Venhuizen en een bijdrage van donateur R. Het schoolhoofd van OS Matta, Mevrouw Sabajo, wil iedereen hartelijk bedanken.

- top / home -


RT-ERS ONDERSTEUNEN LEERLINGEN
(december 2009)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 9:

Toekomstige RT-ers met hun materialen

We werden opgebeld met de vraag of ze langs mochten komen op onze werkplaats. Dat mochten ze zeker en het werd een groot succes.

'Ze' zijn An Gravenberch en haar leerlingen van de RT (remedial teaching)-training die zij in opdracht van het bestuur van Stichting Onderwijs der EBGS aan 12 leerkrachten verzorgde. Dankzij de training zal er op deze 12 scholen een leerkracht aanwezig zijn die extra ondersteuning kan bieden aan leerlingen die dat nodig hebben. Dit kom je maar op heel weinig Surinaamse scholen tegen. Leerlingen die niet mee kunnen komen, worden vaak 'vergeten' en blijven als gevolg van hun slechte cijfers meerdere keren zitten. Het schoolbestuur van de EBGS wilde hier iets aan veranderen, maar was financieel niet in staat de deelnemende scholen van ondersteunend materiaal te voorzien. Daarom belde An ons.

In onze opslag in de werkplaats hadden we een grote voorraad educatief materiaal verzameld. Al deze materialen zijn afkomstig van scholen uit Nederland. Tijdens hun studiebezoek aan de werkplaats hebben de 12 toekomstige RT-ers het materiaal bekeken. Ze werden erg enthousiast van de Loco's, letterdozen, rekenkaarten, telstaven etc en hebben meteen de volledige voorraad meegenomen. Tijdens een speciale les hebben ze samen met hun docente het materiaal bestudeerd en onder de 12 scholen verspreid.

Op de foto is te zien hoe de toekomstige RT-ers poseren met de dozen materialen. Zij zijn afkomstig van verschillende scholen: de Hettie Tiendalli-, Dep. Renckewitz-, Doth-, M. Hartman-, Samuel Glocker-, H.P.G Latour-, John Monkou-, L.W. Aksel-, Shrimaansingh- en de Ritfeldschool.

- top / home -


SCHENKINGEN
(december 2009)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 9:

Kinderen van de creche nemen de nieuwe bank meteen in gebruik

Scholen en instellingen die bij ons meubilair laten maken, betalen daarvoor de kostprijs. De kosten van materialen en medewerkers moeten worden terugverdiend. We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden, zodat zoveel mogelijk organisaties hun interieur kunnen verbeteren. Dankzij donaties uit Nederland, kunnen we gelukkig ook meubilair weggeven.

Zo hebben we de boekenrekken voor de nieuwe bibliotheek van Fatima Oord en aan de buurtbibliotheek van Jeugdparlementari�r Kishna geleverd. Ook hebben we van vrijwilligers geld ontvangen voor kindertehuis Nos Kasita. En we zijn nu bezig met het maken van een kast voor kindertehuis Campagne, ook gefinancierd door een vrijwilliger die daar enige tijd heeft gewerkt.

In samenwerking met de Nederlandse Stichting Peu et Content (die eerder de Peu et Contentschool heeft laten renoveren) hebben we meubilair kunnen leveren aan de St. Thadeusschool. Zij hebben het grootste deel gefinancierd en Stichting Unu Pikin heeft de levering aangevuld zodat de gehele school er weer prachtig uitziet.

Kinderen van de cr�che van kindertehuis Nos Kasita nemen de nieuwe kleuterbank meteen in gebruik. Met deze kinderopvang verdient het kindertehuis wat geld voor de opvang van weeskinderen.

- top / home -


BOEKEN EN ANDERE MATERIALEN
(december 2009)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 9:

Lex van Gestel neemt de cheque in ontvangst

We hebben weer heel veel goederen uit Nederland ontvangen. Deze geven we door aan scholen en instellingen die dat goed kunnen gebruiken.

Er zijn boeken gegaan naar bibliotheken van lagere scholen, waaronder de George Asinschool en de Herman Jozefschool. Ook Muloscholen hebben boeken gehaald, zoals de Salvator- en de Parvatischool. De school in Kajana (Boven Suriname Rivier) heeft pennen en schriften ontvangen, en het schoolhoofd van Loka Loka (Marowijne Rivier) heeft kleutermateriaal en boeken meegenomen. Via Stichting Dosoe is er spelmateriaal gegaan naar de school in Klaaskreek (Brokopondo). Verder hebben we puzzels gegeven aan Peuterschool de Paddestoel in Groningen en zijn ordnermappen gegaan naar een aantal scholen van Arya Dewaker.

Enige tijd geleden heeft PIT, het promotieteam intercultureel talent van het ROC Tilburg zich ingezet om geld in te zamelen voor de kinderclub van Stichting Unu Pikin. Deze actie heeft ruim � 500.- opgeleverd. Dit bedrag is in december in de vorm van een cheque officieel overhandigd. We willen de PIT-leden en alle anderen, hartelijk bedanken voor hun steun!

- top / home -


70 COMPUTERS VOOR SURINAME
(augustus 2009)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 8:

Shilton en Marciano controleren de computers

Van het St. Micha�l College (Zaandam) hebben we ruim 70 computers ontvangen. Deze zijn in etappes naar Suriname verscheept, met de containers van SHPS (Schoolhulpproject Suriname) uit Rotterdam. Eenmaal in Suriname aangekomen ondergingen de computers en monitors een laatste controle voordat ze zijn doorgegeven. Op de foto zijn Shilton (achter) en Marciano ermee bezig: schoonmaken, controleren van de cdrom-speler en installeren van de programma�s. (Shilton studeert werktuigbouwkunde en Marciano doet het Natin. Zij werken bij Unu Pikin aan het renoveren van schoolmeubilair, maar dit vonden zij een leukere klus.)

Er zijn computers gegaan naar OS Lust en Rust in Commewijne (lagere school), naar de Mytylschool (lagere school voor kinderen met een beperking) en naar Jeugdparlementari�r Kishna Floreen die bezig is een buurtbibliotheek/mediatheek op te zetten. De volgende lading is gegaan naar Stichting De Drie Ankers (service organisatie voor sociale projecten), naar Stichting van de Mens met een Visuele beperking (SMV), naar Capelka (peuter- en kleuterschool) en naar de Nationale Stichting Blindenzorg Suriname die hun oude computers met zware software hoognodig moest vervangen. Verder naar de bibliotheek van Sophia�s Lust en naar TANA, een trainingsinstituut waar opleidingen worden verzorgd aan �drop outs�.

Velen in Suriname zijn blij met deze computers!

- top / home -


SCHRIJVER DONEERT DEEL OPBRENGST VAN BOEK
(april 2009)

'Jorka Torie 2', het nieuwe boek van Radjindre Ramdhani

Op de beurs hebben we het boek 'Jorka Torie 2' van Radjindre Ramdhani verkocht. Deze schrijver heeft 10 boeken gegeven die we tijdens de beurs mochten verkopen. Ook doneert hij voor de eerste 100 in Nederland verkochte boeken per boek � 5.- aan Stichting Unu Pikin.

Op de website van Radjindre Ramdhani is ondermeer te lezen:

"In 1997 baarde de van origine Hindoestaans-Surinaamse schrijver Radjindre Ramdhani opzien met zijn zesde boek: "JORKA TORIE, Surinaamse Spookverhalen". Het werd een enorme hit. De vele reacties inspireerden de auteur om de afgelopen jaren wederom op pad te gaan, speurend naar meer verhalen. "Want", zoals hij zelf in het voorwoord schrijft: "achter het scherm van overheerlijke Surinaamse gerechten als pom, sauto soep, broodje bakkeljauw en roti, liggen onder spinrag en voorbij schaduwen uit het verleden, nog vele huiveringwekkende verhalen verscholen."

Inderdaad is deze nieuwe bundeling van spookverhalen en bovennatuurlijke vertellingen waarvan zich enkele in Nederland afspelen, weer om van te smullen. Spannend, boeiend en leerzaam maar bovenal... eng! Heel eng! Lees en huiver!"

- top / home -


BOVOSU: LEERLINGEN ZAMELEN BOEKEN IN
(april 2009)

Scholengemeenschap Spieringshoek
 

Leerlingen van de Scholengemeenschap Spieringshoek (Schiedam) hebben een actie opgezet met de naam BovoSu: Boeken voor Suriname. Dit hebben zij gedaan als maatschappelijke stage. Van 13 tot 24 april hebben er bij de receptie van de scholengemeenschap dozen gestaan om de boeken in te doen. Volgens Winood Rampersad, de contactpersoon van Spieringshoek voor dit project, zijn er zo'n 5.000 boeken ingezameld!

In Suriname zijn deze en andere boeken verspreid onder scholen en instellingen. Zo zijn er boeken gegaan naar de bibliotheek van de vakbeweging SIVIS en naar de bibliotheek van Sport en Jeugd van het Ministerie van Onderwijs. Speciale 'grote letter boeken' worden nu gelezen in bejaardentehuis Albertina. Een grote doos muziekboeken voor gitaar, fluit, piano en andere instrumenten is gegaan naar de Nationale Volksmuziekschool. Verder hebben we weer heel wat scholen blij kunnen maken met een aanvulling voor hun bibliotheek, waaronder de Spangenbergschool in Nieuw Nickerie, de OS II Sophia�s Lust en de OS I Houttuin te Para.

Hartelijk dank voor de gedoneerde boeken!

- top / home -


GOEDE BESTEMMING VOOR ONTVANGEN MATERIALEN
(januari 2009)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 7:

Nanette en Nele

Uit Nederland ontvangen we allerlei educatieve, sport- en spelmaterialen. De meeste materialen voor kinderen gaan naar scholen en kindertehuizen, die kunnen we eenvoudig doorgeven aan onze contacten. Voor sommige materialen voor volwassenen is dat echter wat moeilijker. Een aantal vrijwilligers heeft in Paramaribo organisaties benaderd om ook voor die materialen een goede bestemming te vinden, en dat is gelukt.

Vrijwilligster Nanette heeft boeken en allerlei andere spullen gesorteerd en samen met Nele pakketjes samengesteld voor bejaardencentra, internaten, kleuterscholen, etc.

- Een complete serie knutselboeken en dozen met puzzels van 1000 stukjes zijn gegaan naar De Mantel, een dagbesteding voor ouderen.

- De Centrale Opleiding Verpleegkundigen (COVAB) heeft een ge�llustreerde medische encyclopedie ontvangen.

- Stichting Tana, die trainingen aan drop-outs verzorgt, heeft een encyclopedie en andere naslagboeken gekregen.

- Huize Albertine, een groot bejaardenhuis, heeft dozen romans en puzzels opgehaald.

- Het Maria Internaat, Internaat Zaailand en VOS Internaat, allen voor jongeren uit het binnenland die in Paramaribo naar school gaan, hebben encyclopedie�n en andere educatieve boeken ontvangen.

Dank voor alle gedoneerde materialen!

- top / home -


GESCHENKTASJES VOOR KINDEREN UIT ARME GEZINNEN
(januari 2009)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 7:

kinderen ontvangen de tasjes

Een aantal kinderen van de OS II Geyersvlijt school krijgt in de pauze een broodje, zodat ze niet met honger in de klas zitten, het "broodjesproject" van de Driekoningenkerk van Pater Geyskes.

Deze kinderen hebben van ons een tasje gekregen met een boekje, tijdschrift, t-shirts, spelletje en schoolspullen. De materialen hebben we o.a. ontvangen via 'Kijk Ons Eens' en CCS (een organisatie die zich met onderwijs voor binnenlandkinderen bezighoudt).

- top / home -


SPINNINGMARATHON VOOR UNU PIKIN EEN SUCCES!
(oktober 2008)
 

Bij sportcentrum Body-Fit, een fitnessclub in Nieuwegein, organiseren ze ieder jaar een spinningmarathon (groepstraining op stationaire fitness fietsen) voor een goed doel. Dit jaar zetten zij zich in voor Stichting Unu Pikin.

sportcentrum Body-Fit

Organisator Jeffrey Beijen: "Afgelopen jaar ben ik een kleine maand in Suriname op vakantie geweest en ben ik naast betoverd door het land, ook bewust geworden van de noodzaak om geld in te zamelen voor met name kinderen (school) en sportprojecten. Daarnaast heb ik samen met de eigenaar van het centrum (van Surinaamse afkomst) al jaren het idee om iets voor Suriname te doen".

De spinningmarathon is op zondag 9 november en zal van 09.00 uur tot 16.00 uur duren. De marathon bestaat uit 4 blokken van 1,5 uur, waar per blok zo�n 42 mensen aan mee kunnen doen. Sommige sporters doen zelfs een complete marathon. De gehele dag zijn er jongeren van Kijk Ons Eens aanwezig om de sporters en andere ge�nteresseerden te vertellen over het werk van Stichting Unu Pikin.

-vervolg-
(november 2008)

Jurrian, Phyliss, Sasha, Henne en een cheque van �1.310,-

De dag begon met een 'rechtzaak' waarbij de aanwezigen gestraft werden tot een spinningmarathon. Op de dag waren twee deelnemers van 'Kijk Ons Eens' (Phyliss en Sasha) aanwezig om de 'gestraften' te informeren over Unu Pikin. Na afloop hebben zij, samen met Jurrian en Henne Dekkers, de cheque van �1.310,- in ontvangst genomen. Dank aan de organisatie en alle deelnemers!

- top / home -


ALLERLEI SPULLEN
(juni 2008)

judopakken

We hebben weer heel wat spullen kunnen doorgeven: 4 dozen met knuffels voor de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis, voetbal-tenues voor Inter Sophia in Sophia�s Lust en judopakken voor Kindertehuis Samuel. De kinderen zitten op een judoclub, en ze waren erg bij met hun echte pakken.

We hebben weer veel boeken gekregen van bibliotheken en particulieren, onder andere uit Zoetermeer, via Leo, Mia en Yvonne. SHPS uit Rotterdam zorgde weer voor het transport naar Suriname.

- top / home -


GRATIS HOSTING BIJ XFAST
(februari 2008)

Xfast Internet solutions

Sinds begin februari is deze website verhuisd naar de provider Xfast Internet solutions, een jonge aanbieder op het gebied van website hosting. Al eerder had Xfast te kennen gegeven de hosting voor Unu Pikin gratis aan te willen bieden. Het contract bij de vorige provider liep deze maand af, een mooi moment om te verhuizen. De verhuizing zelf is probleemloos verlopen.

Wij danken Xfast voor het op deze wijze ondersteunen van Unu Pikin!

- top / home -


BOEKEN EN ANDERE MATERIALEN NAAR SURINAME
(november 2007)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 5:

Er is weer een aardige voorraad boeken naar Suriname gegaan. We hebben boeken mogen ontvangen van donateurs die hun kasten hebben opgeruimd. We hebben ook weer een groot aantal boeken gekregen van verschillende bibliotheken uit West-Friesland, zowel voor volwassenen als kinderen. Daarnaast hebben we allerlei materiaal gekregen van een basisschool uit Warder, De Zonnewijzer uit Hoorn en het Tender College uit Heemskerk.

Al deze materialen worden verscheept naar Suriname. We kunnen zelf geen container huren, dat is veel te kostbaar, dus proberen we tegen lage kosten mee te liften met anderen. We krijgen ook regelmatig schoolmeubilair aangeboden. Omdat wij geen meubilair verschepen, moesten we deze mensen vaak teleurstellen. Nu verwijzen we hen graag door naar onze partner SHPS in Rotterdam.

- top / home -


UNU PIKIN ALS 'GOED DOEL' VOOR WAGRO
(november 2007)

Wagro Groenrecycling

Uit Nieuwsbrief nummer 5:

In het voorjaar werden we benaderd door de Wagro, een groenafvalverwerkingsbedrijf uit Waddinxveen. Dit bedrijf had een feestelijke gebeurtenis op stapel staan en wilde daar een bijzonder tintje aan geven door een goed doel te steunen. Een medewerkster van dit bedrijf ging op internet op zoek naar een organisatie die zich in Suriname bezig houdt met kinderen en onderwijs. Zo kwamen ze bij Unu Pikin uit.

Na een kennismakingsgesprek werd besloten samen in zee te gaan. Er is sprake van een eenmalige fondsenwervingsactie, met het idee dit uit te bouwen tot regelmatige ondersteuning van het werk van Unu Pikin. Op 14 juni waren twee bestuursleden van Unu Pikin aanwezig bij de opening van het nieuwe pand in Waddinxveen. Op de uitnodiging voor de gasten stond informatie over Unu Pikin met het verzoek om een donatie. Deze actie heeft bijna � 2.500,- opgeleverd, hetgeen door Wagro nog eens is verdubbeld tot � 5.000,-.

Daar zijn we erg blij mee!

- top / home -


BIEB VAN OSII GEYERSVLIJT
(november 2007)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 5:

V��r de verhuizing naar de huidige locatie was de werkplaats gevestigd in twee lokalen van de Openbare School II in Geyersvlijt. Als dank voor het gebruik heeft Unu Pikin de school een bibliotheek geschonken. En de jongeren van GJK hebben daaraan bijgedragen.

Eerst moest het lokaal worden schoongemaakt en de muren worden gewit. Vooral het borstelen en schilderen van de dievenijzers was een hele klus. Daarna konden de kasten, die in de werkplaats zijn gemaakt, worden geplaatst en ingericht met boeken uit Nederland. Ook hebben de jongeren van GJK op de buitenmuur van de nieuwe bieb een mooie muurschildering gemaakt. Ze hebben een Surinaams kinderliedje over lezen verwerkt in de schildering. Dit werd voor hen gezongen door een groepje kleutertjes. En een aantal schoolkinderen heeft meegeholpen door hun handafdruk op de muur achter te laten. Niet alleen v��r de kinderen, maar ook d��r de kinderen, dus.

Ook tijdens de offici�le opening van de bieb hebben de GJK-jongeren meegeholpen. De jongeren hebben een voorleeswedstrijd gejureerd en hapjes en drankjes uitgedeeld. Een groepje heeft een kamisibai-vertelling gedaan. Om dit goed te doen, hadden ze eerst een training gehad van een echte Surinaamse verhalenvertelster. Verder waren er optredens van de kinderen met veel toneel en zang. Hierna werd de bibliotheek officieel geopend door de directeur en de heer Biervliet, hoofd van het Bureau Lager Onderwijs, en kon het lezen beginnen!

bibliotheek OSII Geyersvlijt

De OSII Geyersvlijt heeft overal gebrek aan: lesmateriaal, spelattributen, knutselspullen en goed meubilair. De leeromgeving is dus niet bepaald aantrekkelijk. Door het realiseren van de bibliotheek en een muurschildering wil Unu Pikin de schoolkinderen stimuleren tot lezen. "Lezen doet leven", wilde de directeur op de muur hebben.

Het openingsfeest van de bieb bestond uit allerlei leuke optredens van de kinderen en een echte voorleeswedstrijd.

- top / home -


��N SCHOOL IS HELEMAAL KLAAR
(november 2007)
 

Uit Nieuwsbrief nummer 5:

In anderhalf jaar tijd hebben alle kinderen van de Peu et Contentschool nieuwe tafels en stoelen gekregen. Hun lokalen zien er prachtig uit en de kinderen zijn trots op hun school.

De eerste leveringen van gerenoveerd meubilair waren in december 2004. Deze eerste levering was voor de zesde klas, er werd dus geleverd per klas of soms zelfs een gedeelte van de klas. Als voorbereiding is eerst het in de werkplaats aanwezig meubilair gerenoveerd. Dit is naar de school gebracht en toen is hun oude meubilair meegenomen naar de werkplaats. Door zo te werken kwamen de leerlingen niet zonder tafels en stoelen te zitten.

De school zelf had geen financi�le middelen om alle klassen op deze manier te verbeteren. De Stichting Peu et Content, die in Nederland gevestigd is, heeft voor de financiering van de tafels en stoelen gezorgd. Daarnaast heeft de school uit eigen middelen voor iedere klas een hoge afsluitbare kast besteld. Dit was een grote opdracht voor Unu Pikin.

De samenwerking met de Stichting Peu et Content wordt voortgezet. Zij gaan de renovatie van het meubilair van de St. Thadeusschool in Groningen (Suriname) financieren. Zo blijven wij aan het werk.

- top / home -


AUTO'S WASSEN VOOR EEN GOED DOEL
(september 2007)
 

Op zaterdag 8 september kon je je auto laten wassen voor het goede doel. Hierbij werd geld opgehaald voor de projecten in Suriname van Stichting Unu Pikin. Meer over deze actie is te lezen bij de berichten over het GeefJezelfKleur project.

- top / home -


BOEKEN EN BEDDEN VOOR SURINAME
(september 2006)
 
volle container Uit Nieuwsbrief nummer 3:

In de vorige nieuwsbrief maakten we melding van een lading van 32 tweedehands ziekenhuisbedden die in Hoorn klaar stond voor vertrek. Deze bedden hebben we gekregen van Leekerweide in Wognum, een instelling voor gehandicapten. We wilden deze bedden graag aan een organisatie of instelling in Suriname geven, zodat ze daar hergebruikt konden worden. Na lang zoeken was het Sint Vincentiusziekenhuis ge�nteresseerd en bereid de vervoerskosten op zich te nemen, iets waar Unu Pikin geen geld voor heeft.

Op vrijdag 15 september werd de 40 voet container bij de loods geplaatst. Vervolgens is een klein groepje vrijwilligers bezig geweest de bedden met de heftruck in de container te laden. De container is verder opgevuld met meer dan 100 dozen boeken voor de bibliotheken en 20 dozen gevuld met een rekenmethode voor de lagere school. Daarnaast nog speelgoed, bibliotheekkarretjes, kasten, tafels en ander nuttig materiaal. Al deze spullen zijn geschonken door particulieren, scholen en bibliotheken in Nederland. Wanneer de container in Suriname arriveert, kunnen we weer veel kinderen blij maken met boeken voor hun school.
 
laden van de container 1 laden van de container 2 laden van de container 3 laden van de container 4 laden van de container 5

AANVULLING
(oktober 2006)
 
bedden in Sint Vincentiusziekenhuis Inmiddels is de container aangekomen in Suriname.

Hiernaast een foto van de bedden, nu in een gang van het Sint Vincentiusziekenhuis. De bedden zijn door drie man met de hand uit de container gedragen, terwijl ze in Nederland met een heftruck ingeladen zijn. Wat een klus!

De andere spullen die in de container zaten vergden minder zwaar sjouwwerk. Ze zijn door vrijwilliger David, medewerker Romano, dhr. Monkou en Jurrian Dekkers meegenomen. Wel moesten ze er drie keer voor rijden. De wagen met chauffeur hebben ze gehuurd bij de houthandel verderop in de straat. Alle spullen staan voorlopig opgeslagen in de werkplaats.

- top / home -


AMANDELBOMEN VOOR SOFIA'S LUST
(februari 2006)
 
amandelbomen Uit Nieuwsbrief nummer 2:

Tien amandelbomen zijn door Unu Pikin aan de OS II Sofia's Lust gedoneerd. Ze zorgen voor de broodnodige schaduw op het schoolplein. Maar ze moeten nog wel een beetje groeien voordat deze drie jongens en hun klasgenoten er echt iets aan hebben!

- top / home -


BEDANKT VOOR DE STEUN!
(februari 2006)

Uit Nieuwsbrief nummer 2:

"De afgelopen periode heeft de stichting weer veel steun mogen ontvangen. De familie Schipper heeft een verjaardagsfeest gebruikt om geld in te zamelen. Scherpenzeel BV uit Andijk heeft een groot geldbedrag overgemaakt. Ook hebben we geld ontvangen van De 40MM-sponsorloop uit Venhuizen, de Nederlands Hervormde Diaconie uit Lutjebroek en daarnaast van nog heel veel anderen.

Net als vorig jaar hebben we weer grote aantallen boeken ontvangen. Van particulieren, maar ook de openbare bibliotheken in De Goorn en Ursem hebben boeken geschonken. Naast boeken hebben we ook sportkleding en twee ladingen ziekenhuisbedden ontvangen. De eerste zending is naar een instelling voor lichamelijk gehandicapten in Paramaribo gegaan. De tweede lading bedden staat nog klaar en zal door een partnerorganisatie worden verscheept.

We willen iedereen hartelijk danken voor de steun. Alleen dankzij jullie bijdrage kunnen de projecten in Paramaribo, de districten en het binnenland van Suriname worden uitgevoerd. Zo leveren we gezamenlijk een bijdrage aan de toekomst van de kinderen in Suriname. Bedankt!"

- top / home -


BIBLIOTHEEK VOOR DE B�CHNERSCHOOL
(januari 2006)

De B�chnerschool ligt in Saron, een buitenwijk van Paramaribo. De school heeft, net als veel andere scholen in Suriname, geldgebrek. Hierdoor was er lange tijd niets aan het onderhoud van de school gedaan. De lokalen zagen er dan ook erg troosteloos uit. Deze problemen zijn gedeeltelijk opgelost, maar ook nu nog is de situatie verre van ideaal. Wanneer nieuwe kinderen zich op de school aanmelden, moeten zij zelf voor schoolmeubilair zorgen. Maar veel gezinnen hebben geen geld om zelf een tafel en stoel te kopen. Daardoor zitten kinderen vaak met z'n twee�n aan een tafel.

Mevrouw Mettendaf, de schoolleider, heeft steun gezocht om de school op te knappen. De Zeister Zending Gemeente heeft een gedeelte van de renovatie op zich genomen. De school ziet er al een stuk beter uit, wat weer effect heeft op het leerplezier van de kinderen.

Een van de gerenoveerde lokalen is gereserveerd om in te richten als bibliotheek. Stichting Unu Pikin is gevraagd de school te helpen met het inrichten. Daarvoor heeft de stichting een computer en een grote lading kinderboeken ter beschikking gesteld. De 40MM-Sponsorloop uit Venhuizen is bereid gevonden de kosten op zich te nemen van de kasten, tafels en stoelen. Dit meubilair is in de sociale werkplaats van Unu Pikin gemaakt en in januari op de school afgeleverd.

Onlangs zijn er ook boekenkasten en boeken overhandigd aan de B�chnerschool. Zoals te zien is hebben de kinderen geholpen bij het sjouwen van de kasten.
 
uitladen van de vrachtauto dragen van een boekenkast hoof en onderhoofd B�chnerschool met Jurrian Dekkers aankondiging van snoeppauze

Maar de bibliotheek kan nog niet worden ingericht. Eerst moeten er dievenijzers voor alle ramen en deuren komen, pas dan kunnen de kinderen gebruik maken van hun eigen bibliotheek. Hopelijk is er snel voldoende geld voor de dievenijzers �n om aan de renovatie en levering van het schoolmeubilair te beginnen. Dan hebben alle kinderen van de B�chnerschool een eigen tafel en stoel.

Door middel van de verkoop van snoep en ijsjes in de schoolpauzes wordt er geld ingezameld. Dit is bedoeld voor dievenijzers voor de nieuwe bibliotheek, zodat er niets 'weggedragen' kan worden.

- top / home -


CAMERA VOOR SURINAME
(januari 2006)

Door middel van een website en nieuwsbrief worden de donateurs van Stichting Unu Pikin op de hoogte gehouden van projecten in Suriname. Combi Foto Osinga uit Hoorn heeft de stichting gesteund door een digitale fotocamera ter beschikking te stellen.
 
overhandiging van de camera Jurrian blij met camera

De Hoornse oud-onderwijzeres Jurrian Dekkers woont al weer heel wat jaren in Suriname. Daar werkt ze als vrijwilliger voor Stichting Unu Pikin. Ze stuurt de medewerkers van de sociale werkplaats aan waar oud schoolmeubilair gerenoveerd wordt. Daarnaast co�rdineert ze de inrichting van schoolbibliotheken en levert spel- en sportmaterialen aan organisaties in arme buitenwijken van Paramaribo. Al deze materialen, boeken en computers zijn afkomstig van donaties uit Nederland.

Jurrian Dekkers: "Met foto's kunnen we nog beter laten zien waar de steun uit Nederland aan wordt besteed. Zonder deze steun kunnen we weinig doen voor de kinderen in Suriname."

- top / home -


40MM STEUNT UNU PIKIN
(december 2005)

Stichting Unu Pikin heeft, net als vorig jaar, een bedrag ontvangen van de 40MM-sponsorloop. Vorig jaar werd een kleuterklas opnieuw ingericht. Dit jaar wordt het bedrag gebruikt voor de bibliotheek van de B�chnerschool in Suriname.

De 40MM (40.000 meter mars) is een sponsorloop die sinds 1974 jaarlijks wordt georganiseerd door de Stichting Missie Zending en Ontwikkeling. Met de sponsorloop rondom Venhuizen wordt geld ingezameld dat ten goede komt aan kleinschalige projecten in de Derde Wereld.

Stichting Unu Pikin heeft een verzoek ingediend van de B�chnerschool, een school in een arme buitenwijk van Paramaribo. De school was, dankzij andere donaties, al helemaal gerenoveerd, maar had geen echte bibliotheek. De school had al wel boeken ontvangen van Unu Pikin en stond op de lijst voor twee computers met educatieve programma's. Nu kan de bibliotheek in gebruik worden genomen.

De boeken en computers die gebruikt zijn voor de inrichting van de bibliotheek, zijn in Nederland door vrijwilligers van Stichting Unu Pikin ingezameld en naar Suriname verscheept. De kasten, tafels en stoelen zijn gemaakt in de sociale werkplaats van Unu Pikin in Paramaribo. Dankzij dit werk in het schoolmeubilairproject kunnen 5 medewerkers in hun levensonderhoud voorzien.

- top / home -


WEER BEDDEN VOOR SURINAME
(november 2005)

Dankzij de media-aandacht in de regionale pers voor de ziekenhuisbedden die Unu Pikin van Reigersdaal heeft ontvangen, heeft de stichting opnieuw een grote lading bedden gekregen. Deze keer gaat het om maar liefst 40 ziekenhuisbedden van Leekerweide uit Wognum, een instelling die dagbesteding en nachtopvang biedt aan mensen met een beperking.

Deze ziekenhuis bedden worden vervangen voor nieuwe modellen. Omdat de bedden in prima staat verkeren vond de medewerkster van het magazijn het zonde de bedden weg te gooien en nam contact op met Unu Pikin. Bij deze bedden wordt de hoog-laag pomp met de voet bediend. Vanwege de arbo-wet moet dit echter electrisch gebeuren en daarom werden deze bedden afgeschreven.

Stichting Unu Pikin heeft geen geld om de bedden naar Suriname te verschepen. Dankzij contacten in Suriname en Nederland is er met Stichting Vooruitgang Door Zelfwerkzaamheid afgesproken dat zij de bedden naar Suriname zullen brengen en ter beschikking zullen stellen aan het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo.

Wanneer de bedden werkelijk verscheept zullen worden, is nu nog niet duidelijk. Tot die tijd worden de bedden opgeslagen.

Wordt vervolgd!

- top / home -


UNU PIKIN KAN HELPEN DANKZIJ VERJAARDAG
(november 2005)

Op 24 september is Joop Schipper, een inwoner van Zwaag, 70 jaar geworden. Hij heeft zijn verjaardag gebruikt om geld in te zamelen voor Unu Pikin.

Tijdens de verjaardag van Joop is geld ingezameld voor Kayana, een dorp aan de Boven Surinamerivier. Joop en Lydia hebben het dorp bezocht en willen graag iets doen voor de inwoners, en vooral voor de kinderen. Dankzij hulp van Stichting Unu Pikin e.a. wordt het schooltje van Kayana ondersteund. De oude school is opgeknapt en de lesmaterialen zijn aangevuld. Daarnaast komen regelmatig vrijwilligers uit Nederland om zich langere tijd als onderwijzers in te zetten. De bijdrage van de gasten van Joop komt ten goede aan de kinderen van Kayana.
 
schoolklas in Kayana v��r het opknappen van het meubilair schoolklas in Kayana n� het opknappen

Joop en Lydia Schipper hopen dat anderen dit leuke initiatief volgen en zo de projecten in Suriname mogelijk zullen maken.

Namens Unu Pikin hartelijk dank!

- top / home -


ZIEKENHUISBEDDEN NAAR SURINAME
(oktober 2005)

Unu Pikin heeft van Esdege Reigersdaal in Heerhugowaard (een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een handicap) ziekenhuisbedden gekregen. Deze maand zijn de bedden in Suriname aangekomen en worden nu gebruikt door de bewoners van Betheljada, een woonvoorziening voor gehandicapten in Paramaribo.
 
bedden bij het inladen bedden bij het inladen

Stichting Unu Pikin vond het een zeer leuk geschenk, al was dit soort materiaal heel wat anders dan de boeken, computers en spellen die ze gewoonlijk krijgt. Maar omdat ze in Suriname wel mensen wist die erg blij zouden zijn met de bedden, heeft de stichting de taak op zich genomen om de bedden naar Suriname te vervoeren. De bedden hebben enige tijd in de opslag gestaan, voordat ze vervoerd konden worden. Om het vervoer te regelen is er contact gezocht met verschillende organisaties en eindelijk kon de grote oversteek beginnen.

Aangekomen in Paramaribo zijn de bedden naar het Betheljada-kindertehuis gegaan. Dit is een dag- en nachtvoorziening voor meervoudig complex gehandicapte kinderen. Maar omdat er geen doorstroming is naar een instelling voor volwassenen, blijven de (jong-)volwassenen in Betheljada wonen. De bewoners worden liefdevol verzorgd, maar toch is er gebrek aan diverse materialen. De bewoners en het personeel waren dan ook erg blij met de bedden en matrassen uit Heerhugowaard.

- top / home -


DUIZENDEN BOEKEN
(augustus 2005)

In de eerste helft van 2005 hebben we al ongeveer 10.000 boeken en tientallen computers mogen ontvangen van onze sponsors uit Nederland. Zo hebben we een grote zending boeken ontvangen van de gemeentebibliotheek van Rotterdam. Het materiaal was afkomstig van de afdeling mobiele collecties zoals de bibliobus en de voormalige bibliotheek voor de binnenvaart. De medewerkers van deze afdeling hebben veel werk verzet om alles te selecteren en in te pakken.

Andere gulle gevers waren bibliotheek Westwoud en de Jozef en Mariaschool uit Spierdijk. Van de Sint Maartenschool uit Bolsward hebben we een volledige rekenmethode toegezegd gekregen. Daarnaast zijn er nog vele anderen die materiaal ter beschikking stellen en zich op die manier inzetten voor de Surinaamse schooljeugd.

Al dit mooie materiaal wordt om de 2 � 3 maanden naar Suriname verscheept door de Stichting Zorg Samen voor Suriname. Eenmaal aangekomen in Paramaribo verdelen wij het materiaal onder de vele ge�nteresseerde scholen en instellingen.

De Sint Helenaschool in de wijk Blauwgrond in Paramaribo hebben we dit jaar al 700 kinderboeken kunnen geven. Ook de bibliotheek van het jeugdcellenhuis heeft 200 boeken gekregen. De O.S. Clarapolder uit Nickerie heeft 600 boeken gekregen. Daarnaast hebben ze 2 computers en een printer ontvangen. De O.S. II Sophia's Lust heeft dit jaar weer 500 boeken ontvangen. Voor de inrichting van het computerlokaal heeft de school 5 computers van Stichting Unu Pikin ontvangen en 5 van de Stichting Suriscope. Deze laatste verzorgt ook de renovatie van de school, terwijl Stichting Unu Pikin het schoolmeubilair renoveert.

- top / home -